cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. április 24., 15:21

Hamarosan megtudjuk, hogy kiket adóztat meg nagyobb mértékben az állam

Csütörtökön a kormányt alkotó négy párt közül három bemutatta az infláció hatásait enyhíteni szándékozó csomagját, de az SaS hiányában prezentált csomag kapcsán még több kérdés is tisztázatlan maradt.

Heger sajtó
Fotó: TASR

Legfőképpen az, hogy az idén 260 millió euróba, jövőre és a következő években 1 milliárd euróba kerülő intézkedéseket pontosan hogyan fedezi majd a kormány. A pénzügyminiszter csak annyit árult el, 100 nagyvállalatot akarnak majd plusz adóval sújtani, de konkrétabb információ nem került a nyilvánosság elé.

Mindez azért is érdekes, mert a liberális SaS állítólag azért maradt távol, mivel nem értett egyet az adók emelésével. Igor Matovič az újságíróknak csak annyit mondott, a pénzügyminisztérium az adó részleteiről külön sajtótájékoztatót tart. Ebből is nyilvánvaló volt, hogy még nincs meg a pontos lista, kiket is akarnak megadóztatni, s ezzel együtt plusz jövedelemhez jutni.

Vasárnap Milan Krajniak munkaügyi miniszter az egyik vitaműsorban annyit viszont elárult, azon 70-100 céget akarják majd ilyen módon tovább adóztatni, akik a koronavírusból profitáltak. Ezek között említette a fogadóirodákat is, de több elmélet látott napvilágot arról, kik jöhetnek szóba a különadó szintjén. Pontos információt ebben a témában az elkövetkező két hétben ígért a tárcavezető.

Más kérdés, hogy mindezen plusz adó majd milyen folyamatokat gerjeszt, mert amint azt már a politikusok és elemzők is felvetették, korábban is előfordult, hogy a különadó éppen fordítva sült el, s az adott vállalatok a fogyasztóra hárították a plusz terheket. A pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban bizakodó, mert azt gondolja, ezen folyamatokat meg tudják majd fékezni.

Tegyük hozzá, ehhez komoly ellenőrzési mechanizmus és odafigyelés szükséges, ez pedig eddig nem volt erőssége a kormánynak a gazdaság területén.

A másik fontos kérdés, hogy vajon mennyire fogja segíteni a bemutatott támogatás a lakosság valódi anyagi helyzetét, mert a gyermektelenek vagy már felnőtt gyermekekkel rendelkezők megsegítése teljesen kimaradt, ahogy a nyugdíjasoknak is csak a korábban ígért korábban kifizetett 13.nyugdíj segíthet, átmenetileg.

Ezek ugyanis azt is jelentik, hogy a közel sem olcsó megoldás mellett is maradnak bőven elszegényedők, miközben az infláció alakulása még mindig kiszámíthatatlan. Az tehát elvárás marad, hogy további segítségnyújtási programokat mutasson be a kormány, más kérdés, hogy még az sem biztos, a jelenlegire sikerül-e elegendő forrást szerezni.

Kik részesülnek támogatásban?
Idén 260 millió, jövőre pedig több mint egymilliárd eurót szán a kormány az áremelkedések miatt nehéz helyzetbe kerülő emberek megsegítésére.
100 eurós egyszeri juttatást kap minden olyan család, amely családi pótlékra jogosult. Összesen 661 ezer szülő és 1,1 millió gyerek érintett.
A második támogatás az anyagilag rászoruló családoknak nyújtott egyszeri, 100 eurós támogatás. Ez az összeg főként a megnövekedett lakhatási vagy energiaköltségek fedezésére szolgál. Ez a juttatás a családi pótlékkal együtt járó támogatással párhuzamosan folyósítható.
A harmadik csoport, amelyet a kormány 100 euróval segít, az idősek csoportja. Több mint 100 ezer olyan 62 év feletti idős ember él az országban, aki nem jogosult nyugdíjra. További veszélyeztetett csoport a fogyatékkal élőket (ŤZP) gondozó személyek 80 ezer fős csoportja, akik szintén egyszeri, 100 eurós juttatást kapnak.
Az utolsó csoport, amelyet a kormány egyszeri, 100 eurós juttatással segít, a nevelőszülőké. Ők körülbelül 7500-an vannak.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.