2023. május 31., 11:46

Hamarosan búcsút inthetünk a tévés koncessziós díjaknak! Egy dolog azonban marad

A szlovák parlament februári döntésének értelmében júliustól megszűnnek a rádiós és tévés előfizetési díjak. Mutatjuk, mi a teendőnk!

rtvs
A közszolgálati televízió épületei
Fotó: TASR

Az RTVS tájékoztat arról mit kell tenniük az előfizetőknek. A legfontosabb dolog, hogy aki banki átutalással fizette eddig, az 2023. július 1-től már ne fizesse, vagy szüntesse meg az állandó utalásról szóló parancsot.

Aki inkasszón (SIPO) keresztül fizette, annak azon júliustól már nem lesz megtalálható ez a tétel, vagyis a 4,64 euró. Emiatt nem kell hívni az RTVS-t.

A tartozások nem évülnek el!

Az előfizetési díjakat június 30-ig még fizetni kell, vagyis aki havonta fizeti, annak még egyszer biztosan.

Aki egész évre előre befizette, annak a többletet a második félévben visszaküldik.

Fontos tudnivaló, hogy a tartozások nem évülnek el. Június vége után is kiküldik a fizetési felszólítást abban az esetben, ha valakinek tartozása van. Ezt az adósnak 30 napon belül be kell fizetnie. Amennyiben nem teszi meg, akkor a törvény értelmében a díj szedője a hátralék kifizetését, a pénzbírsággal együtt a bíróságon érvényesítheti.

A jövőben a szlovák közszolgálati rádió és televízió fő bevételi forrása az állami költségvetésből igényelhető támogatás lesz. Ennek összegét törvény határozza meg és minden évben valorizálják, az infláció mértékével.

A koncessziós díjak eddig is csak a költségek felét fedezték, a többit az állam fizette. Richard Sulík, az SaS elnöke a szociális háló azt írta, ez a közmédiának egy jobb, tisztább és transzparensebb finanszírozási módja lesz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.