2022. november 10., 15:46

Hamarabb indulnak a karácsonyi vásárlások az infláció miatt

A karácsonyi ünnepkör már évtizedek óta a legnagyobb üzleti lehetőség a kereskedelmi szektor számára. Nem lesz ez másként idén sem, de a vásárlások szintjén komoly átalakulásnak lehetünk szemtanúi.

karacsonyi vasarlas
Fotó: unsplash.com

Ennek oka nem más, mint az infláció, amely alapjaiban írta át a vásárlási szokásokat nem csak Szlovákiában, hanem szerte Európában. Ez közé tartoznak a gyakoribb vásárlások, a kedvezményes ajánlatok keresése és a megfontoltabb döntések.

A felsoroltak mindegyike vélhetően a karácsonyi időszakban sem tűnik el, így a szlovák kereskedők egy része már október végén elkezdte a karácsonyi termékek árusítását, ezzel is segítve a vásárlókat, hogy az ajándékok beszerzését jobban szét tudják osztani.

Erre a növekedő infláció miatt van szükség, mivel a fogyasztók egy-egy vásárláskor már kevesebb pénzt tudnak vagy akarnak költeni mint korábban.

A legnagyobb kihívás ebben az időszakban mindezek fényében éppen az, hogy megfelelően mérjék fel a fogyasztói igényt a változó vásárlói szokások idején. Az biztosra vehető, hogy a karácsonyi finomságok elkészüléséhez szükséges alapanyagok iránti igény idén is nagy lesz, az ajándékok közül pedig a gyerekeknek szóló játékok, valamint a kozmetika viheti a prímet.

A pontos adatokra viszont várni kell a karácsonyt, de már a november is sokat fog mondani a változó szokásokról. Az elemzők azt várják, a klasszikus decemberi bevásárlások egy része az infláció okozta veszélyek miatt már egy hónappal korábban lezajlik az üzletekben.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.