2020. május 17., 16:48

Ha eddig nem vett aranyat, most inkább várjon vele! Nyolc éve nem volt ennyire drága

Régen nem látott magasságokban szárnyal az arany ára. Habár nyomott a fizikai kereslet, mégis 2012 óta nem került ilyen sokba egy uncia arany.

Fotó: pixabay.com

Pénteken 0,77%-kal 1743,67 dollárt, azaz 1624,81 eurót ért egy unciányi arany (egy uncia = 31,1 gramm). A pénteki kereskedés során meghaladta az 1751 dollárt is, ami 2012 óta nem látott érték. A mögöttünk hagyott héten összesen mintegy 2%-kal emelkedett a nemesfém értéke, a júniusban lekötött szerződések tovább javultak, 1753,30 dolláron állt meg az ár.

Az ok? Az USA és Kína között újra kiéleződő gazdasági ellentétek csak fokozták az elhúzódó koronavjrus-járvány miatti fenyegetést.

Könnyen belátható, az emberek válsághelyzet idején keresik a pénzük elértéklenedését kiküszöbölő befektetéseket, márpedig a nemesfémek vásárlása tipikusan ilyen.

Elemzők szerint hiába korlátozott a fizikai kereslet, hiába tudnák a kereskedelmi bankok lassítani az árnövekedést, egyszerűen nincs rá ok, hogy eladják az aranyat a sosem látott gazdasági visszaesések és a világ vezető hatalmainak gazdasági háborúja közepette.

Az emberek nem akarnak kockáztatni, a jövő bizonytalannak tűnik. Az arany ezekben a pillanatokban biztosítékot jelent.

- fogalmazott Phil Streible, piaci szakértő.

Pénteken más nemesfémek értéke is nagyot ugrott. A paládiumé ára 2,06, a platináé 2,2, az ezüsté 4,65%-kal emelkedett.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.