2022. október 2., 10:27

Fokozódik az energiaválság: szükségállapotot hirdet a kormány?

Az energiahordozók árszabályozását illetően a pozsonyi kormányzat az Európai Unió által szorgalmazott közös megoldásában bízott. Mostanra kiderült, Pozsony számára a javasolt megoldás nem lesz elfogadható, mivel Brüsszelben a nagy tagországok, az erős gazdaságok érdekei mentén döntöttek. A séma a kisebb tagországok, a periféria számára nem elfogadható. 

energia
Fotó: Pixabay

A korábban felvázolt közös uniós megoldás alapján a pozsonyi kormány 1,5 milliárd eurós kompenzációra számított. Ekkora forrásból akarta kompenzálni a vállalatok, a vállalkozók és a háztartások egy része számára az alaposan megnövekedett költségeiket a villamos áram durván meglódult ára miatt.

Viszont, az elfogadott brüsszeli képlet csupán 115 millió eurót biztosítana Szlovákia számára, ami nevetségesen kevés a kompenzálásra, így a kormány nem fogadhatja azt el. Első ízben reagált keményen Brüsszel címére és megvétózta az Európai Bizottság javaslatát. 10 további tagállammal együtt.

Mi várható ezek után? Nem zárható ki a B variáns, vagyis a kormány szükségállapotot hirdet. Ez alapján a részben állami részvénytársaság, a Szlovák Villamosművek – amely a villamos áramot előállítja - üzleti kötelezettségeit részben lenullázza és arra kötelezi, hogy elsősorban a hazai vállalatokat, vállalkozókat és háztartásokat lássa el villamos árammal, viszonylag hozzáférhető áron.

Mivel a villamos áram gyártási költségei nem sokat változtak, csupán a kereskedelmi láncolat srófolta fel azt az egekbe. Ez így puha államosításnak tűnhet. Ha ezt a kormány meglépi, első ízben tesz látványos lépést a lakosság és a hazai vállalkozók, vállalatok érdekében, mellőzve a magasabb szintű érdeket.

Valamit tennie kell, hiszen lekapcsolták az alumíniumkohót, a vágsellyei vegyi üzemet, a nyitranováki vegyi üzemet és lekapcsolás előtt áll a szlovákiai ipar jelentős része. Még az autógyárak egy része is felvetette a bezárás lehetőségét.

Viszont, a felvázolt forgatókönyv komoly válaszlépéseket sejtet, mégpedig a földgáz esetében. Mivel a földgáz tekintetében Szlovákia behozatalra szorul, a fenti – üzleti körökben nem megszokott – lépés a villamos áramot illetően megbosszulhatja magát a földgáz behozatalánál. Hiszen az Oroszországból korábban áramló, ám hónapról hónapra csökkenő mennyiségű földgáz pótlására az Európai Unió által biztosított csatornákon érkezik egyre több földgáz. Válaszlépésként ez utóbbi források is elapadhatnak. És akkor mi várható? Netán újból jön a jól megszokott orenburgi gáz? Súlyos változások várhatók még az év végéig. Nagy lutri az energiahordozók ára és hozzáférhető mennyisége 2023-ban. A lakosság, legfőképpen azonban az ipar, a vállalatok és a vállalkozások számára. Úgy tűnik, az energiahordozók a geopolitika legfőbb eszközévé váltak.

A szerző Nyitra megyei képviselő, a Szövetség frakcióvezetője

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.