2022. április 23., 19:36

Fellélegezhet végre a turizmus?

A turizmus kétségkívül az egyik olyan ágazat, amelyet rendkívüli módon megviselt az immáron harmadik éve tartó koronavírus-járvány. Az óvintézkedések és a lezárások soha nem látott mélységbe sodorták az ágazatot, a bizonytalanság miatt a turizmusból élő rengeteg ember veszítette el az egzisztenciáját.

A régi vásárcsarnok
A régi vásárcsarnok
Fotó: TASR

Afelől sincs azonban kétség, hogy a járvány alapjaiban változtatta meg magát a turizmust. Ez hatással lesz az ágazat jövőjére, hiszen az elmúlt két évben megváltozott az emberek élete, s ezáltal megváltoztak maguk az emberek, illetve a viselkedésük is. 

És az sem biztos, hogy már túl vagyunk a nehezén. Azt látjuk ugyanis, hogy a koronavírus-járványnak koránt sincs még vége, a globálisan alacsony átoltottság miatt újra emelkedik a fertőzések száma a világban. Kínában jelenleg egész városokat zárnak le, a járvány legújabb hullámának megfékezése érdekében emberek millióinak korlátozzák a szabad mozgását. Az Egészségügyi Világszervezet márciusi jelentése szerint – bár korábban azt közölte, a világjárvány akut szakasza még idén véget érhet – úgy tűnik, messze még a járvány vége, nagyjából a közepén járunk. Így aztán érhetik még meglepetések az idegenforgalomból élőket nálunk is.

S ha mindez nem lenne elég, az orosz–ukrán háború sem kedvez a turizmusnak, a háborútól való félelem ugyanis nagyban befolyásolja az emberek utazókedvét. Az ENSZ turisztikai világszervezetének év eleji jelentése szerint a turizmus fellendülésének üteme továbbra is lassú és egyenetlen a világ egyes részein, az eltérő mértékű mozgáskorlátozás, beoltottság és a turisták bizalma miatt. 

Látványosan hanyatlott  a városi turizmus 

„A turizmus az egyik leginkább érintett területe a világjárványnak, s ez még inkább igaz a városi turizmusra” – jelentette ki Július Buday, a Bratislava Tourist Board (BTB) szóvivője egy idén márciusban tartott sajtótájékoztatón hozzátéve, míg országos szinten 2020-ban a felére esett vissza a turisták száma a járvány előtti 2019-es szezonhoz képest, Pozsonyban ez az arány több mint kétharmad volt. 2019-ben még       1 395 896 látogató töltött egy napnál többet Pozsonyban, ebből közel egymillióan külföldről érkeztek a fővárosba. A következő két évben azonban már csak 400 000 körül mozgott az idelátogatók száma. Pedig Pozsony nagyban függ a külföldi turistáktól, a BTB felmérése szerint egy Pozsonyban alvó külföldi turista átlagosan 237 eurót hoz az idegenforgalomnak.

Igaz ugyan, hogy a külföldi turisták száma a legszigorúbb járványintézkedések megszűnése után 2021-ben újra növekedni kezdett, de az év végi országos lezárás (lockdown) megint csak közbeszólt.

 Ha nem lett volna a decemberi lezárás, a turisták száma 2021-ben elérhette volna legalább a 2020-as szintet a fővárosban”

– fűzte hozzá a szóvivő.

A pozsonyi idegenforgalmi szervezet honlapján található statisztikák alapján a legtöbb külföldi turista Csehországból érkezik a szlovák fővárosba, második helyen a Németországból érkező turisták vannak, akiket a lengyel, osztrák és olasz turisták követnek. A szervezet 2021-ben különböző kampányokkal igyekezett „behozni a lemaradást” azokban a hónapokban, amikor nem korlátozták a beutazást, és a turizmus úgy-ahogy működhetett. Ennek köszönhetően a 2021-es naptári évben kilenc sikeres hónapot zárhatott a pozsonyi turizmus.

Háttérben a pozsonyi vár
Háttérben a pozsonyi vár
Fotó:  A szerző felvétele
Megnövekedett a belföldi turizmus 

Mivel az utóbbi két évben lényegesen kevesebb volt a külföldi turista, az egyetlen támaszt a hazaiak jelentették. A belföldi közönséget megcélzó marketingkampánynak köszönhetően tavaly nyáron 20 százalékkal nőtt a turisták száma 2020-hoz képest. A BTB 2021-ben két kampánnyal is igyekezett megszólítani a belföldi turistákat. Egyik kampányuk például kizárólag a pozsonyiakat vette célba, s mintegy 17 rövid videó segítségével érdekes helyszíneket mutattak be a városközponton kívül. Ezeknek a célja az emberek motiválása volt, hogy megismerjék a várost, ahol élnek, és támogassák a helyi látnivalókat és vállalkozókat. A Pozsonyon kívül élőket pedig az ún. 72 órás kampányukkal igyekeztek a fővárosba csalogatni, amelynek az volt a célja, hogy megmutassák az embereknek, hogy egyetlen nap nem elegendő Pozsonyra.

A hosszú távú cél persze, továbbra is az, hogy minél több külföldi turista látogasson el újra Pozsonyba. Valószínűleg a Prága–Bécs–Budapest–Pozsony útvonalon legalább egy napot Pozsonyban eltöltő ázsiai turistákra még várni kell egy ideig, ami azt jelenti, hogy 2022-ben is kiemelt figyelem irányul a belföldi turistákra. A Bratislava Tourist Board szerint hosszú távon is van értelme hangsúlyt helyezni a belföldi turistákra, tény viszont, hogy csupán a belföldi turisták nem mentik meg az idegenforgalmat, Pozsonynak ezért minél hamarabb vissza kellene térnie a rendes kerékvágásba, véli a BTB.

Várják a lehetőségeket a pályán maradt idegenvezetők is

A koronavírus-járvány következtében nem egy idegenvezető hagyta el a pályát, és választott magának más megélhetést. Azok pedig, akik a szakmában maradtak, várják a turistákat s bíznak benne, hogy az utazókedv visszatér legalább a koronavírus-járvány előtti szintre. 

Ahhoz, hogy egy idegenvezető megéljen, a munkája révén kiépített kapcsolatok kellenek utazási irodákkal, különböző társaságokkal, szervezetekkel, amelyek utazásokat szerveznek. Az én munkám 80-90 százaléka hónapokra előre meg van szervezve. Időnként persze előfordulnak eseti (ad hoc) felkérések is, ami természetesen jól jön, de nem ezek a felkérések teszik ki a munkám nagy részét”

– fogalmazott lapunknak Brogyányi Mihály idegenvezető hozzátéve, a turizmus olyan ágazat, ahol a pénz gyorsan forog, de egyben nagyon sérülékeny is.

„Akár a rossz gazdasági helyzet vagy a háború, illetve a különböző politikai feszültségek nagyon meg tudják nehezíteni a helyzetünket. Például évekkel ezelőtt, amikor nagyobb feszültségek voltak a szlovák–magyar viszonyban, rengeteg munkától estem el, mert az emberek nem mertek emiatt utazni” – mondta, és hozzátette, a koronavírus teljesen tönkrevágta a turizmust, hónapokig nem lehetett utazni, de amikor már lehetett, akkor sem jöttek a csoportok, mert ezeket az utakat hónapokkal korábban tervezik, s a bizonytalan helyzetben senki sem mert előre utazásokat szervezni. 

Számomra a 2020-as év volt a legtragikusabb, amikor ez az egész ránk szakadt, 2021-ben már a társadalom megpróbált egy kicsit felkészültebben reagálni a helyzetre, akkor – főleg ősszel – már volt is valamennyi munka, de még akkor is csak a betervezett utak körülbelül 50 százaléka valósult meg. Az is gond, hogy az előre kifizetett utakat a szállodák nem fizetik vissza, inkább halasztanak egyszer vagy kétszer is, és sajnos sok olyan eset is van, hogy egyszeri-kétszeri halasztás után azt mondja a szálloda, hogy sajnáljuk, csődbe mentünk, és a pénzt se tudjuk visszaadni, mert fizetésképtelenek lettünk”

– mondta Brogyányi Mihály.

Az idegenvezető szerint a háború sem kedvez a turizmusnak, az emberekben ugyanis ott van a félelem, a tengerentúli turisták száma is jelentősen megcsappant a koronavírust követőn most a háború közelsége miatt is. De a háború miatti üzemanyag-drágulás is nagyban megnehezíti az utazási irodák helyzetét. Nem tudnak ugyanis előre tervezni, mivel az autóbuszsofőrök nem tudják megmondani, hogy 2-3 hónap múlva mennyibe fog kerülni az üzemanyag, tehát mennyit kérnek majd egy-egy útért.

Az Új híd
Az Új híd
Fotó:  A szerző felvétele
Pozsony bizakodó

A hazai turisztikai szakemberek mindezek ellenére bizakodók, és javulást jósolnak az idei évre annak ellenére, hogy az első hónapokban az omikron változat okozott még némi turbulenciát. 

„A jelenlegi helyzet összehasonlíthatatlan a tavalyival, hiszen tavaly április végén még érvényesek voltak a beutazást korlátozó intézkedések Szlovákiában, ami azt jelentette, hogy mindenkire kötelező volt a karantén, amit legkorábban a PCR-tesztet követő 8. napon lehetett csak megszakítani” – nyilatkozta lapunknak a BTB szóvivője, Július Buday hozzáfűzve, ezért 2021 első négy hónapjában a külföldi látogatók száma csak néhány száz, illetve néhány ezer volt. 

Idén csak az első két hónapban több mint 30 ezer külföldi turista töltött legalább egy éjszakát Pozsonyban. Ezek a számok ugyan még továbbra sem olyanok, mint a válság előttiek, de a tavalyinál lényegesen jobbak.

Mint mondta, a szlovák Statisztikai Hivatal egyelőre csak az idei év első két hónapjáról tett közzé hivatalos információkat, így a turizmus tényleges fellendüléséről korai lenne még beszélni.

„A számok azonban arra utalnak, hogy ha nem történik semmi komoly, az idén fellendülhet az idegenforgalom. Az utakat egyelőre még az ukrajnai katonai konfliktus közelsége miatt sem mondták le” – fűzte hozzá a szóvivő.

S hogy mikor érheti el a turizmus a járvány előtti szintet?

 „ Tourism Economis Oxford Company tavaly novemberben közzétett előrejelzése szerint az idegenforgalom 2025-ben érheti el a járvány előtti szintet. Akkor azonban még senki sem tudta, hogy háború fog kitörni a szomszédainknál” – fogalmazott kérdésünkre válaszolva Buday.        

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.