2023. január 28., 13:32

Feléljük tartalékainkat? Szlovákiában radikálisan csökkent a megtakarítások összege

A lassan már követhetetlen drágulás nagy adót szed. Szlovákia lakosságának az utóbbi hónapokban bizony alaposan a zsebébe kellett nyúlnia. És ha az egyre növekvő kiadásokat a bevételekből már nem lehet fedezni, akkor bizony a megtakarításaikhoz nyúlnak. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elemzői nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy az euroövezetben Szlovákia az egyik olyan ország, ahol 2022-ben a legnagyobb mértékben csökkentek a háztartások megtakarításai.

támogatás pénz
Fotó: unsplash.com

Míg a koronavírus-járvány idején a boltzárak, az étterem és mozibezárások, valamint az utazási korlátozások miatt (nem volt hol elkölteni a pénzt) ugrásszerű emelkedést mutattak a spórolások, most éppen a fordítottja történik. 2020 végén az ország lakosai a rendelkezésre álló jövedelmük 13,5 százalékát még félretették. Két évvel később pedig a megtakarítások mértéke 6 százalékra esett vissza.

A gyors áremelkedés a háztartásokat és a cégeket is arra kényszeríti, hogy visszafogják a kiadásaikat és a megtakarításaikhoz nyúljanak.

A jelenlegi helyzetet jól illusztrálja a bankbetétek alakulása. Tavaly összesen 42,5  milliárd euróra rúgott ez az összeg. Jelenleg viszont már mintegy 1,4 milliárddal kevesebb spórolás van a számlákon.

A takarékok „karcsúsodását” természetesen a bankok is észrevették. A VÚB vezető közgazdásza, Zdenko Štefanides szerint, a betétek növekedése tavaly év elején állt meg. Az orosz-ukrán háború kitörését követően a háztartások megtakarításaik egy részét kivették. Nyárig fokozatosan ismét emelkedtek, de utána újabb csökkenés következett be, ami azóta sem állt meg.

Fokozatosan fogynak el a tartalékok, valószínűleg azért, hogy az emberek a tervezett, de az infláció miatt megdrágult kiadásaikat fedezni tudják.

A közgazdász szerint számítottak a megtakarítások csökkenésére, de nem ilyen mértékben. A történelmi minimumra való visszaesésük meglepte őket.

A Partners Investments pénzügyi szakértőjét, Maroš Ovčarikot szintén meglepte a megtakarítások összegének ilyen drasztikus csökkenése. Nem várt ekkora mértékűt a szomszédos államokkal való összehasonlításban, mivel Szlovákiában alacsonyabb az infláció, mint a környékbeli államokban. Az érem másik oldala viszont az, hogy éppen Szlovákia az egyik állam azok közül, ahol a háztartások gyorsan eladósodtak, vagyis a kamatlábak emelkedése fokozatosan nagyobb szeletet vág le a rendelkezésre álló jövedelemből. Ez pedig megmutatkozik a statisztikákban.

Még, ha drágán is, de költekezünk

A megtakarítások összege valószínűleg azért is csökkent ilyen nagy mértékben, mert nem fogtuk vissza a fogyasztást. Erre gyanít a Szlovák Takarékpénztár elemzője, Matej Horňák. Úgy véli, azt láthattuk a múlt évben, hogy  a magas infláció ellenére a háztartások nem korlátozták kiadásaikat, ami visszatükröződött a megtakarítások csökkenésében. Hogy ez hova vezethet, azt előrejelezni meglehetősen nehézkes.

A legvalószínűbb, hogy még csak most kezdenek el majd spórolni a háztartások. Elsőként azokról a szolgáltatásokról és termékekről fognak lemondani, amelyek nélkülözhetők.

Hasonló nézetet vall az OVB Allfinanz Slovensko szakértője, Marián Búlik is. Szlovákia lakossága a pandémia idején és tavaly sem fogta vissza magát komolyabban a költekezésben, sőt még az elmúlt karácsonyra is harmadával többet költött, mint a 2021-es évben. Még az inflációtól való megtisztítás után is egyértelmű kiadásnövekedésről van szó, aminek egy részét a lakosság a megtakarításaiból fedezte, véli a szakember.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.