2021. október 22., 17:29

Európa energiacsekkeket osztogat és elengedi az adókat, Szlovákiában egyelőre nincs segítség

Az országkasszát felügyelő Igor Matovič pénzügyminiszter politikai engedményekhez köti a nem tervezett kiadásokat. Így aztán miközben Richard Sulík gazdasági miniszter szinte egyértelmű tényként kezeli az ügyfeleknek adandó támogatásokat az áremelkedések miatt, Matovič azt állítja, Sulík nem kért tőle pénzt ilyen célra.

energia-aremeles.jpg
Fotó: Archívum

A pénzügyminisztérium kijelentette, „nyitott az esetleges vitára” a háztartások hozzáadottérték-adójának (áfa) csökkentésével kapcsolatban. Egyértelmű következtetésekről beszélni szerinte azonban egyelőre korai lenne még. Bár az áfa témaköre a pénzügyi tárca hatáskörébe tartozik, az energia kérdésköre a gazdasági tárca hatásköre, hívta fel a pénzügyi tárca a figyelmet a pravda.sk portál szerint.

Egyelőre a pártok sem egységesek a kérdésben. Sulík támogatná az áfacsökkentést, mint mondta, amennyiben a pénzügyminiszter előterjeszti azt, az SaS támogatni fogja a javaslatot.

A gazdasági miniszter szerint, ha 20 százalékról 5 százalékra csökkentenék az áfát, az 24 millió eurójába kerülne az államnak. „Mindenképpen jobb befektetés ez, mint az oltási lottó” – jelentette ki Sulík hozzáfűzve, a vállalatok ezt az adócsökkentést nem nagyon éreznék, mert az áfát levonhatják, de a háztartásoknak sokat segítene. Matovič mozgalmának azonban kifogásai vannak az adócsökkentéssel szemben. Peter Kremský (OĽaNO) szerint „az általános áfacsökkentés leginkább azoknak segítség, akik hatalmas villákat és medencéket fűtenek”.

A Sme rodina még nem tudja, hogy támogatná-e az energiaadó csökkentését.

Ebben a témában egy munkacsoport alakult, amelyben jelenleg is folynak az egyeztetések, mindenki benyújt néhány javaslatot a probléma megoldására”

– tájékoztatott Kollár pártjának sajtóosztálya. A Za ľudí pártnak jobban tetszene az adócsökkentés helyett a közvetlen anyagi támogatás. „Személy szerint megfelelőbb, olcsóbb és célzottabb segítségnyújtási formának tartom, ha az állam energiacsekket oszt ki a szegényebb háztartások között” – nyilatkozta a Pravdának Tomáš Meravý, a Za ľudí gazdasági szakértője.

Elakadt az egymilliárd euró a környezetvédelmi alapból

A támogatás egy másik formája a környezetvédelmi alapból származó pénz lenne, ahova a gázkibocsátást produkáló vállalatok küldik a pénzt. Szeptember 30-ával 1,1 milliárd euró volt az alap számláján, de az ide befolyó pénzt a környezetvédelmi tárca ellenőrzi.

Ezek az ipar által termelt források, így mi azt a megoldást támogatjuk, hogy ennek a pénznek a jelentős része visszakerüljön az iparba”

– jelentette ki a tárca szóvivője. A gazdasági minisztérium mintegy negyedmilliárdot szeretne a környezetvédelmi alapból adni a cégeknek, Budaj minisztériuma azonban megüzente, hogy az alap nem bankautomata, amelyből csak úgy pénzt vehetnek fel. Emellett a tárca a jövő évi költségvetésben nem javasolt jelentős támogatást az ipari vállalatok számára.

A cégeknek viszont szükségük van a pénzre, a további intézkedésekről az értesülések szerint október 25-én, hétfőn tárgyalnak a kormánnyal. Tibor Gregor, a Klub 500 ügyvezető igazgatója szerint javaslatokat készítettek az esetleges kompenzációs intézkedésekre. A Munkáltatók Országos Szövetsége (RÚZ) is foglalkozik az üggyel. 

Az áram magas árának kompenzálása segít megőrizni cégeink versenyképességét az uniós tagországokból származó vetélytársakkal szemben, de azon kívül is – ahol jelentős állami támogatási programok vannak.

A támogatás célja a szlovákiai ipar versenyképességének támogatása kellene, hogy legyen az áram végső árának csökkentésével azon cégek számára, amelyeknél a költségek jelentős részét a villamosenergia-kiadások teszik ki” – fogalmazott Martin Hošták, a Szövetség titkára.

Matovič: Tőlem senki semmit sem kért

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter azt állítja, hogy a gazdasági miniszter nem kért tőle semmit sem ezzel kapcsolatban, ezért a jövő évi költségvetésben az említett kompenzációkat nem is tervezték be. De ha mégis megtenné, az növelné az államadósságot. A környezetvédelmi alap számláján lévő jelenlegi 1,1 milliárdból az idei költségvetés csak 100 millió euró alatti felszabadítást irányzott elő, így a fennmaradó tartalék az egyéb kiadások fedezésére szolgál.

Sulíknak tehát jelenleg nincs valós lehetősége arra, hogy pénzt küldjön a környezetvédelmi alapból vagy az államkasszából a cégeknek. Pedig a múlt hét folyamán még arról beszélt, hogy 250 millió eurót akar szétosztani a cégek közt.

Az egyetlen megoldás ebben a helyzetben az lehet, ha maguk a cégek fokozzák a nyomást, ami arra kényszerítheti a koalíciós tanácsot, hogy megállapodjon a pénzcsomag készenléti elkülönítéséről.

Csehország elengedi az adókat és az illetékeket

Csehországban az elkövetkező hónapokban 18 milliárd korona (körülbelül 706 millió euró) megy arra, hogy megvédjék a háztartásokat és a cégeket az áram-, illetve gázáremelések következményeitől. A hét elején ugyanis Andrej Babiš leköszönő miniszterelnök kormánya utasította pénzügyminiszterét, hogy

novemberben és decemberben engedje el az energia áfáját az országban. Ez az intézkedés havonta mintegy egymilliárd koronától (39 millió eurótól) fosztja meg az államkasszát.

Ugyanakkor a cseh kormány olyan intézkedéseket is fontolgat, amelyekkel az állam nyolcmilliárd koronát (314 millió euró) elengedne a háztartásoknak a megújuló erőforrásokért fizetett díjakon. Hasonló összeggel mentesítené a cégeket is.

Az EU támogatja az energiacsekkeket, az alacsonyabb tarifákat és az adókedvezményeket

Kadri Simson energiaügyi biztos október 13-án már bemutatott egy olyan eszközcsomagot, amelyet az Unió tagállamai a versenyszabályok megsértése nélkül használhatnak.

A Bizottság segít a tagállamoknak abban, hogy azonnali lépéseket tehessenek a polgárokat és a vállalkozásokat érintő következmények enyhítésére ezen a télen”

– jelentette ki a biztos. A Bizottság az intézkedéseket két kategóriába sorolta: azonnali és hosszú távú intézkedésekre. Az elsőbe tartozik például az energiaszegénységben élők sürgősségi támogatása utalványok vagy számlák részleges kifizetése formájában, a kiszolgáltatott háztartások adókulcsainak átmeneti csökkentése, illetve a vállalatoknak vagy ágazatoknak nyújtott pénzügyi támogatás az uniós állami támogatási szabályokkal összhangban.

Több uniós tagország is fogadott már el konkrét intézkedéseket a gondok enyhítésére, például Spanyolország, Görögörszág, Franciaország, Csehország, Németország és az Egyesült Királyság is, Szlovákia azonban még mindig csak a latolgatásokig jutott el, illetve odáig, hogy mit nem lehet.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.