2021. szeptember 28., 13:15

Erre senki sem számított. Még a vártnál is nagyobb lesz az áremelkedés

A Szlovák Nemzeti Bank képviselői ma sajtótalálkozón mutatták be szeptemberi előrejelzésüket a szlovák gazdaságról. Az árak tovább nőnek, az infláció a jövő év elején csúcsosodik, és elérheti az öt százalékot. Horváth Mihály a jegybank vezető közgazdásza szerint ez nem elszigetelt jelenség, az egész Európában, az eurózónában és azon kívül is ez tapasztalható.

Szlovák nemzeti Bank
Fotó: TASR
Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke

Az árak drágulását ideiglenesnek tekintik, és 2023-ban az infláció két százalék körüli szintre csökken. Szerintük az inflációnak nem szabadna hosszan tartania, de bizonyos kockázatok fennállnak.

Ódor Lajos a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke elmondta, amennyiben hosszú ideig marad magas az infláció szintje, az megölheti a gazdaság újraéledését.

Véleménye szerint ez egy természetes folyamat, minden válság után törvényszerű a magasabb infláció. Nem szabad erre tragikusan tekinteni, ugyanis ez azzal függ össze, hogy a gazdaság feléled, miközben a kínálat még kisebb, ami rögtön jelentkezik az árakban. Hozzátette azt is, hogy a gazdaság számára nem egészséges a túl alacsony infláció sem, mert ez azt jelzi, hogy a gazdaságban kicsi a kereslet.

Gazdasági növekedés

A gazdasági fejlődés tekintetében az elkövetkező negyedévekre két kockázati tényezőt jelöltek meg, a járvány következő hullámát, illetve az alkatrészhiányt, a szállítási akadozásokat. Ezért

átértékelték az idei gazdasági bővülésre vonatkozó becslést, a 4,6 százalékos nyári becslést 3,5 százalékra csökkentették.

Így a gazdasági veszteségeket csak az elkövetkező években tudjuk majd behozni.

Az alkatrészhiány szerintük egészen a jövő év feléig is kitarthat. Az nyári becslésük átértékelését 70 százalékban az alkatrészhiány okozza. Az idei évben az alkatrészhiány 2,8 százalékponttal csökkentheti az exportot, illetve 1,1 százalékponttal a GDP bővülését.

Az alacsony átoltottság és a delta variáns agresszivitása miatt 2021 novemberében és 2022 februárjában is egy-egy járványhullámra számítanak. Számolnak egy harmadik hullámmal is 2022 végén, de ennek már nem lesz akkora hatása. Jövő év tavaszától számítanak arra, hogy a belső fogyasztás visszatér a megszokott szintre, és behozza az elhalasztott vásárlásokat.

A GDP alakulása a Nemzeti Bank szerint
2020     -4,8%
2021     +3,5%
2022     +6,3%
2023     +4,5%

A munkapiacról elmondták, hogy fokozatosan javul, miközben sok cég munkaerőhiánnyal küzd.

A járvány következő hulláma és az alkatrészhiány csökkentheti a foglalkoztatás bővülését.

Az elkövetkező években erőteljes bővülését várják a foglalkoztatottságnak, illetve erősödését a béreknek.

A munkanélküliség alakulása a Nemzeti Bank szerint
2020    6,7%
2021    7,0%
2022    6,5%
2023    5,6% 
Az átlagbér éves emelkedése a Nemzeti Bank szerint
2020    3,3%
2021    5,0%
2022    5,2%
2023    5,3%

A szakértők figyelmeztettek a költségvetési hiány és az adósság csökkentésére, kiemelve, hogy mindkét esetben egy magasabb szintről kell lejjebb menni.

A közszféra idei költségvetési hiányát a GDP 6,6%-ra becsülik. 2022-ben a gazdasági teljesítmény erősödésével jelentős konszolidációt várnak. A konszolidáció üteme 2023-ban csökkenni fog, mivel komoly védelmi beszerzések lesznek aktuálisak.

A költségvetési hiány (%GDP) alakulása a Nemzeti Bank szerint
2020   -6,1%
2021   -6,6%
2022   -3,9%
2023   -3,4%

Az államadósság 2020-ban az előző évi GDP-arányos 48,2%-ról megszaladt 60,3 százalékra. Ez a nemzeti bank szerint 2021-ben tovább nő 61,5 százalékra (ez a szám függvénye a valós GDP bővülésnek).

2022-re 59,3%-os, 2023-ra 57,3%-os államadósságot feltételeznek. A 2023-as adósságráta csökkenését befolyásolni fogja az infláció csökkenése és az új hitelek alacsonyabb szintű kibocsátása.

A világgazdasági elemzésükkor megemlítették, hogy több országban a delta variáns terjedése miatt újabb járványügyi korlátozásokat vetettek be, elsősorban Délkelet-Ázsiában. Ezért

a pozitív kilátásokat több országban is csökkentették.

Az árfolyamok tekintetében 1,17 USD/EUR árfolyamot jósolnak hoszabb távon, és szerintük a nyersolaj ára a harmadik negyedévben eléri a 67,5USD/barel árfolyamot, majd onnan gyenge, de fokozatos csökkenés várható.

A nemzeti bank szakértői úgy ítélik, hogy az importárak növekedése felnyomja a hazai termékek árait is, és az agrokomoditások áremelkedése emeli egyben a hazai élelmiszerárakat is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.