2021. október 8., 16:01

Enyhén emelkedett a földgáz ára Európában

Enyhén emelkedett a földgáz tőzsdei ára péntek délelőtt Európában, korrigált kissé az előző napi meredek csökkenés után az erős keresletet és a kínálati problémákat valószínűsítő várakozások jegyében. A kora délelőtti csúcsok után azonban lefelé indultak el az árak.

Van gáz - nincs gáz
Fotó: unsplash.com
Illusztráció

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF decemberi határidős jegyzésében péntek délelőtt 103,85 euróba került a földgáz megawattóránként, ami 4,14 euróval több az előző napi záróértéknél.

A novemberi jegyzésekben nyitáskor, délelőtt 9 órakor megawattóránkánt 103 euróba, azaz ezer köbméterenként 1224 dollárba került a földgáz, ami 6 százalékkal haladja meg a csütörtöki 1158 dolláros záróértéket.

Délben viszont a novemberi szállítású földgáz jegyzése már csak 94 eurón, a decemberié pedig 95 eurón állt.

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében délelőtt 9 órakor a jövő év első negyedévre szóló szállításokra 2,7 fontba került a földgáz thermenként, 17,9 pennyvel drágult. (A therm egy brit mértékegység, 2,83 köbméter földgáz elégetésével nyert energiának felel meg.) Délben már csak 2,41 fonton állt az ár.

A szerdai történelmi csúcsokhoz képest nagyjából harmadával csökkent a földgáz európai szabadpiaci ára, de még így is négy-ötszöröse az év eleji szintnek.

Szerdán teljes egészében eluralkodott a pánik a TTF-en, délre pedig soha nem látott szintig - megawattóránként 161,5 euróra, azaz ezer köbméterenként 1936 dollárra - emelkedett az ár, majd lefordult és meredek csökkenő pályára állt. A piacokat megnyugtatta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, a Gazprom orosz gázipari vállalat sohasem utasította el, hogy növelje az Európába irányuló gázszállításokat, ha erre vonatkozó kérés érkezett hozzá.

Január elején még 17,9 euróba került a földgáz megawattóraként a holland TTF-n, június elején 26,5 euróba, augusztus elején 41,8 euróba, szeptember elején 50,4 euróba, október első napján pedig már 93,6 euróba. A lassú, de kitartó emelkedés üteme szeptemberben vált drasztikussá, októberben pedig szinte hihetetlen mértéket öltött, és napról napra korábban elképzelhetetlen szintekre jutott el a földgáz ára.

Jó ideje folyamatosan drágul minden energiahordozó - a szén, az olaj, a gáz és az áram -, miközben az enyhe széljárást és hűvösebb időjárást ígérő előrejelzések növelik a keresletet a szűkös kínálati feltételek közepette. Elemzők szerint emellett az okok között klímavédelmi intézkedéseket, például a szén-dioxid-kibocsátási kvóták egyre növekvő árát, valamint piaci spekulációkat is keresni kell.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.