2022. október 5., 07:58

Energetikai kérdésekről tárgyalt az államfő a gazdasági miniszterrel

Karel Hirman gazdasági miniszter keddi találkozójukon biztosította Zuzana Čaputová államfőt, hogy lesz elég energiahordozó az országban, az árakat pedig a lakosság, az intézmények, a kisvállalkozók és a nagyfogyasztók számára is úgy szabják meg, hogy ne legyenek gondjaik. Megbeszélésükről a közösségi hálón tájékoztatott az államfő.

Caputová és Hirman
Fotó: Facebook

„Karel Hirman gazdasági miniszterrel azokról az intézkedésekről beszéltünk, amelyekkel a kormány mérsékelni akarja az energetikai válság hatásait. A miniszter több lehetséges forgatókönyvről is beszámolt, a helyzet alakulása attól is függ, hogy hogyan alakul a közös európai megoldás” – közölte az államfő.

A jelenleg javasolt uniós megoldás Szlovákia számára előnytelen, ezért a kormány más országokkal közösen igyekszik módosításokat elérni.

Emellett a gazdasági tárca árplafonnal és a fogyasztókat kompenzáló rendszer kidolgozásával készül. 

Arra kértem a miniszter urat, hogy ne hagyják hosszú időre bizonytalanságban se a lakosságot, se a cégeket, és tájékoztassanak a várhatóan kialakuló lehetséges helyzetekről és a megoldásokról”

– tette hozzá az államfő. Čaputová azt is fontosnak nevezte, hogy a kormány tagjai egységes álláspontra helyezkedjenek és világosan tájékoztassák a lakosságot ezekben a kérdésekben, mert a bizonytalanság csak növeli az aggodalmakat.

Az államfő a külpolitika terén is egyeztetésről állapodott meg Hirmannal, mivel itt is több lehetőség van az energetikai együttműködésre számos állammal. „Erről is tárgyalni fogok a 13 uniós államfő csütörtöki máltai találkozóján” – tette hozzá Čaputová.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.