2021. március 1., 18:22

Előrejelzések szerint a német gazdaság várhatóan 2025-ig is érezni fogja a járvány hatásait

A német munkaerőpiaci kutatóintézet (IAB) friss előrejelzése szerint várhatóan 2025-ig, sőt még később is érezni fogja a koronavírus-járvány hatásait a német gazdaság.

A nürnbergi székhelyű foglalkoztatáskutató intézet hétfőn közölt jelentésében rámutatott, hogy

a következő öt évben 0,6 százalékpontot vesz el a gazdasági növekedés üteméből a járvány okozta válság, a munkaerőpiacon pedig hosszú távon nagyjából 200 ezer állás lesz a veszteség.

A Kínából indult és 2020 tavaszán az egész világon elterjedt járvány hosszú távon alapvetően

a kiskereskedelmi szektort, az üzleti szolgáltatásokat, a vendéglátást, a közlekedést és a repülési ágazatot érinti hátrányosan.

Kedvező hatást gyakorol viszont az informatikai ágazatra, a közszolgáltatásokra és a gyógyszeriparra.

A járvány következtében összesen félmillió munkahely szűnik meg, viszont 300 ezer új munkahely jön létre, így a járvány előtti szinthez képest 200 ezer lesz a veszteség az IAB prognózisa szerint.

Enzo Weber, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta, hogy a világjárvány egy átalakulást előidéző recessziót váltott ki.

Azt szorgalmazta, hogy a válságból való kiútként a képzésre és új munkahelyek megteremtésére összpontosítsák a figyelmet.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.