2023. január 26., 12:56

Elképesztő, hogy mennyivel emelkedtek az albérletek árai!

Az elmúlt év jelentős változásokat hozott az ingatlanpiacon, de nem csupán a lakások iránti kereslet alakult át, a bérlakások piaca is módosult.

lakas
Fotó: unsplash.com

Az albérletek helyzetét két tényező befolyásolta leginkább. Az orosz-ukrán háború után rengeteg ukrán menekült érkezett Szlovákiába, másrészt a lakáshitelek kamatlábainak emelkedésével is egyre kevesebben jutnak hitelhez.

Mindkét tényező a bérlemények felé terelte az érdeklődést, azon belül is a kétszobás albérletek uralják a piacot. A magas infláció és az energiaválság korában viszont ezen változások az árakra is hatással voltak. 2022-ben az átlagos albérlet ára 35 százalékkal emelkedett, de a lakások ára is 12 százalékkal.

A jelenlegi piaci körülmények közt, amikor az inflációval és a magas kamatlábakkal is meg kell küzdeni, a megoldást az jelenti az új lakásokat kínáló beruházóknak, ha a lakáshoz valami extrát is kínálnak. Ilyen lehet a nagyobb pince, ingyenes parkolóhely vagy éppen konyhai bútor az árban. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a napokban derült ki, az Európai Központi Bank tovább emeli az alapkamatot, amely a hazai hitelek további drágulását eredményezheti.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.