lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2024. január 29., 13:22

Egyelőre maradnak a településeken az építési hivatalok

Idén tavasztól jelentős változások állnak be az építési törvényben. A módosítások április 1-től lépnének érvénybe. De a közlekedési miniszer Jozef Ráž „közbelépett”. A területrendezésre vonatkozó törvénymódosítás érvénybe lép, de az építésről szóló módosított törvény csak később kerül be a gyakorlatba.

Képünk illusztráció.
Fotó: TASR/AP

A tárca tizenkét hónappal akarja kitolni a törvénymódosítás életbe lépést, vagyis egészen 2025. április 1-ig.

Az okok közt említi az építési engedélyezési eljárások felkészületlenségét a környezeti hatások vizsgálatára, vagy például a megfelelő szaktudással rendelkező hivatalnokok hiányát, ami nehezíti az engedélyeztetés folyamatát.

Aki az építési törvény módosítását forszírozták, éppen azt akarták elérni, hogy több folyamat, beleértve az építési engedélyek kiadását is, felgyorsuljon. A minisztérium szerint ez az, ami nem történne meg, ha a módosítás most lépne hatályba.

A tárcavezető szerint, ha a törvényváltoztatás úgy lépne életbe, ahogy eredetileg tervezték, fennállna az építkezési engedélyek kiadásának csődje.

A jelenleg érvényes építési törvényt módosítják. Például bevezetik az időintervallumot, amely alatt a településnek kötelező érvényű véleményt kell kiadnia a beruházási tevékenységről. Az eredeti elképzelés szerint állami kompetenciává válnának azok a feladatok, amelyeket a falvakban és városokban található építési hivatalok végeznek. 2024 áprilisától a Területi és Építési Hivatal nyolc regionális fiókjának kellett volna létrejönnie.

Jozef Ráž szerint egyelőre nem szüntetik meg a településeken lévő építési hivatalokat. Megerősítette, hogy az építési törvény módosításával le akarják rövidíteni az építkezési engedélyek kiadását és egyszerűsíteni az engedélyeztetést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.