2023. december 7., 15:04

Egekben az árak: Mennyiből hozhatjuk ki a karácsonyi menüt?

Adventtel hivatalosan is beléptünk a karácsonyi időszakba, egyre többen szerzik be az ajándékokat, sokan már a karácsonyi fogásokon törik a fejüket. Ez alkalomból áttekintjük, mennyit kérnek el az ünnepi menü egyes összetevőiért.

karácsonyi asztaldísz
Fotó: Archívum

Töltött káposzta, halászlé, bejgli. Az alábbi három ételt hallva mindenkinek a karácsony jut az eszébe. Az emberek ilyenkor több pénzt fordítanak élelmiszerre, olyan dolgokat is megengednek maguknak, amelyeket a hétköznapokban nem, vagy csak elvétve. Bizonyos termékek árai azonban az egekbe szöktek, kiváltképp igaz ez a süteményekre.

Múlt év decemberéhez képest a cukrászárúk 15-20%-kal növekedtek. Ez egyrészt a hozzávalók drágulásával, másrészt a bérek emelésével magyarázható.

Vegyük példaként a hagyományos karácsonyi bejglit. A sütemény elengedhetetlen elemei közé tartozik a darált dió/mák, margarin, porcukor vagy a tojás. A porcukor ára a tavalyi évhez viszonyítva 22%-kal nőtt, de többet kell fizetnünk a tojásért és a margarinért is. Az egyik ismert szlovákia üzletláncban 2,49 eurót kérnek el 200 gramm darált dióért, míg a mákot hasonló kiszerelésben 1,69 euróért árusítsák.

Két rúd bejglihez átlagosan fél kiló dió/mák szükséges, így a dióval készült édességre máris 5 eurót kellett fordítanunk, és mindössze a töltelék egyik összetevőjénél tartunk.

Sokan a kényelem és spórolás céljából üzletekben vásárolják meg a karácsonyi menü egyes elemeit, az ízekben azonban mérföldnyi különbségek érzékelhetők. Térjünk át sokak kedvencére, a töltött káposztára. A karácsony ezen hagyományos magyar étel nélkül legalább olyan elképzelhetetlen, mint a Reszkessetek betörők című film nélkül. A fogás három fő összetevője a káposzta, rizs és a darált hús. Az általam vizsgált üzletláncnál egy fej káposzta 2,65 euróba kerül, a jobb minőségű rizs kilónkénti ára 2 euró, míg a darált hús kilójáért 6 euró és 38 centet kérnek el. Amennyiben kicsit matekozunk, négy adagra elegendő töltött káposztát 11 euróból hozhatunk ki. A halas ételek szintén nagy népszerűségnek örvendenek, a vásárlók körében továbbra is a ponty a legnépszerűbb, azonban egyre többen választják a harcsát vagy a pisztrángot.

A ponty kilójáért jelenleg 5,80 eurót kérnek el, míg a másik két említett halfaj ára már borsosabb. A harcsa kilónkénti ára 14 euró, egy kiló szivárványos pisztángért pedig 7,70-ért lehet hozzájutni. Valószínűleg a kedvező ár motiválja a vásárlók többségét abban, hogy évről évre a pontyot válasszák.  

A karácsonyfa dísze és sokak kedvence, a szaloncukor ára is az egekben van. Lassan ott tartunk, hogy ez a csokoládéval bevont édesség luxuscikknek fog számítani. Egyre több, őrültebbnél őröltebb ízkombinációt találnak ki. Korábban nem sokan halhattak például a forralt bor, vagy a fekete erdő ízesítésű szaloncukorról, ugyanakkor a vásárlók körében továbbra is a hagyományos zselés, kókuszos és karamellás ízesítésűek számítanak a legnépszerűbbnek. Árak szempontjából a jobb minőségű szaloncukrok kilónkénti ára 18-25 euró között mozog.

Amennyiben a fentebb említett három fogást vesszük figyelembe, egy 4-5 fős család karácsonyi menüje nagyjából 45-65 euróból jön ki. Ez az összeg még nem tartalmazza a vendégváró falatokat és egyéb finomságokat, amelyek további kiadásokat jelentenek.

Az üzletláncok különféle kedvezményekkel készülnek a karácsonyi időszakra, az árak azonban olyan mértékben elszállták, hogy a vásárlóknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, amennyiben élvezni szeretnék a tradicionális karácsonyi ízeket.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.