2022. június 14., 12:16

Drágulási hullám a köbön! 22 éves csúcson az infláció

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a 2008-as világgazdasági válság csak kismiska volt ahhoz képest, amit az év eleje óta élünk. Már lépést sem bírunk tartani az áremelkedésekkel, és kénytelenek vagyunk különböző praktikákkal élni, csak, hogy a pénzünkből valahogy kijöjjünk.

bevásárlás élelmiszer
Fotó: Pixabay

Májusban már 12, 6 %-ra kúszott fel az infláció, amire 22 éve nem volt példa, tájékoztatott a Statisztikai Hivatal. Már januárban is meg voltunk ijedve, pedig akkor „csupán” 8,4 %-ra rúgott, de igencsak markánsan megéreztünk pénztárcáink tartalmán, valahányszor betévedtünk egy-egy élelmiszerboltba.

A árak vágtázása májusban sem állt meg, az élelmiszerek évközi áremelkedésének mértéke elérte a 16,6 %,-ot. Mindez pedig azt hozta magával, hogy kevesebb kerül a bevásárlókosarakba és sokkal megfontoltabban költekezünk.

Az infláció leginkább a hús árát növelte, 16,5 %-kal, de a pékáru is 18,8 %kal kerül többe. A tojás ára 17,4 %-kal, az olajok és zsiradékok ára pedig 40,1 %-kal drágult. A zöldség és gyümölcs vásárlásakor is néha azt érezzük, rosszul látunk, csaknem 20 százalékos az áremelkedés. Amikor pedig 3 euróért kínálnak nekünk egy kiló almát, akkor egyenesen idegnyugtatóra van szükségünk...

Súlyos teherként nehezedik ránk a rezsiköltségek jelentős emelkedése is, ami májusban 15,6 % -kal volt több, mint egy évvel ezelőtt. És ennek még koránt sincs vége!

Az eltelt öt hónap alatt a fogyasztói árak emelkedésének évközi mértéke átlagosan 10,4 %-ra rúg. Az áremelkedést leginkább a nyugdíjas háztartások szenvedik meg.

Túlélési trükkjeink

Az elszabaduló árak több józanságra és a bevásárlások jobb megtervezésére ösztönöznek bennünket. Kevesebbet járunk boltba, igyekszünk nagyban és akciós termékekből bevásárolni. A ritkább boltba járást még a pandémia idején tanultuk meg és ezt a jó szokásunkat az áremelkedések okán is megtartottuk.

Kisebb ez elcsábulás veszélye, ha ritkábban keressük fel a boltokat és bevásárlólistával érkezünk. S ha előnyben részesítjük az olcsóbb, vagy a kedvezményes árú termékeket, akkor néhány eurót biztosan megspórolhatunk.

Persze csak akkor, ha időben érkezünk a boltba és nem halásszák el előlünk az olcsóbb termékeket mások. Mostanában bizony elég gyakori, hogy üres polcokat találunk a boltokban, akciós liszt és olaj helyett...

Egy azonban biztos, amiért tavaly ilyenkor 100 eurót fizettünk, azért most 114 eurót vagyunk kénytelenek leperkálni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.