lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2023. december 18., 14:07

Csökkenő infláció, növekvő reálbér? Ezt jósolják 2024-re

Jobb év lehet a 2024-es, mint az idei, legalábbis a szakemberek szerint. Csökkenhet az infláció, a reálbérek pedig fokozatosan növekedhetnek.

Hiába, nem érik utol
Illusztráció
Fotó: Twitter/ma7

Ünnepelni ugyan még korai, azonban a szakemberek szerint stabilabb évre számíthatunk. Csökkenésnek indulhat az infláció, a becslések szerint 3%-ra eshet vissza, azonban csupán abban az esetben, amennyiben semmi váratlan nem történik.

A rizikó továbbra is fenn áll, az infláció csökkenése függ a geopolitikai helyzettől vagy a klímaváltozástól, amely hatással lehet az élelmiszer árára"

- figyelmeztetett Tomáš Boháček, banki elemző.

Patrícia Kollár, a 2muse kutatási inzézet elemzője szerint a lakosság körében továbbra is aggodalom tapasztalható a szituáció alakulásával kapcsolatban, azonban a szakemberek optimisták a jövő évre nézve. "Jelenleg úgy tűnik, mérséklődhet az áremelkedés, ami nem csupán az élelmiszereket érintheti. Amikor az infláció lassulásáról beszélünk, nem az áruk és szolgáltatások árának csökkenéséről van szó, mindössze mérsékeltebb drágulásról" - pontosított Eva Sadovská, a WOOD&Company elemzője.

Árcsökkenésről ugyan nem beszélhetünk, azonban kosarainkat így is jobban megtölhetjük, a reálbérek tekintetében ugyanis növekedés várható.

A 2024-es évben ismét több terméket vásárolhatunk a pénzünkért, mint az idei évben - tette hozzá Sadovská. A szlovák háztartások többségének továbbra is a spórolás lesz a közös nevezője, ahogy magának az államnak is.

Minél kevesebbet fog az állam spórolni, annál drágább lesz a jelzálog az átlagembernek"

- jegyezte meg Marián Bulík, az OVB Allfinanz Slovensko pénzügyi szakértője. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.