2021. november 22., 17:01

Budaj 11 millió eurót ígér a vállalatoknak a Környezetvédelmi Alapból

Idén, a szlovák vállalatok magas energiaárainakk kompenzálására 11 millió euróval járulna hozzá a Környezetvédelmi Alap. Ezt Ján Budaj (OĽANO) környezetvédelmi miniszter jelentette be hétfőn a CEEC Közép-Európai Energiakonferencián. A vállalatok már korábban is bírálták a gazdaság alacsony támogatottsága miatt a CO2 kvóták értékesítéséből származó állami források felhasználását.

Fotó: TASR
Annak ellenére, hogy a Környezetvédelmi Alap eredeti terve más volt, az Envirofond igazgatója arról tájékoztatott, hogy az év végéig 11 millió euró nagyságban tudja segíteni az energetikát és a szlovák ipart

 – mondta Budaj. A miniszter szerint ez magasabb összeg, "mint amit a vám- és szabályozás előír" ennek az alapnak a felhasználásánál.

Budaj a jövő évtől tervezi, hogy Igor Matovič pénzügyminiszterrel és Eduard Heger miniszterelnökkel (mindketten OĽANO) együttműködve, a klímaváltozás elleni küzdelem terén, hosszú távú, az energiaintenzív iparágakra fókuszáló nemzeti stratégiát készítene. Budaj a Modernizációs Alapot is szeretné bevonni ebbe a konstrukcióba.

A vállalkozók régóta bírálják a környezetvédelmi ágazatot, amelyhez a Környezetvédelmi Alap is tartozik, a szén-dioxid (CO2) kibocsátás közvetett költségei utáni alacsony kompenzációk miatt. A CO2-kóták tükröződnek többek között az energiaárakban és bekerülnek a cégek költségeibe.

Bár a jogszabályok a Környezetvédelmi Alapból,  a kibocsátási kóták értékesítése után beszedett források 7,5 százalékának megfelelő visszatérítést írnak elő a cégeknek, a valóságban ennél jóval kevesebb kerül vissza a gazdaságba. A munkáltatók idén több mint 350 millió euróra becsülik az állam bevételét a CO2-kóták értékesítéséből.

A Környezetvédelmi Alapota közelmúltban nemcsak a vállaltok, hanem a Legfelsőbb Számvevőszék is bírálta. Az ellenőrök szerint nem hatékony, és vannak tartalékai az átláthatóságban is, például a felhívások közzétételekor vagy a projektek értékelésekor. A Számvevőszék szerint, a döntően a kibocsátási egységek értékesítéséből származó több mint egymilliárd euró passzívan halmozódott fel az alap számláján, és csak kis részét osztották szét a jogosult kérelmezőknek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.