2024. január 31., 19:16

Brutálisan nyereségesek a szlovák bankok, de vajon a különadó véget vet ennek?

A Szlovák Nemzeti Bank friss adatai nem okoztak meglepetést, a Szlovákiában működő 25 bank nyeresége 2023-ban 46 százalékkal növekedett az előző évi számokhoz képest.

bankomat bankautomata bankkártya
Fotó: Unsplash

Ez annyit jelent, hogy 1,2 milliárd eurós nyereséget könyvelhettek el, mindez a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) előzetes, nem auditált adataiból következik. A Szlovák Bankszövetség (SBA) szerint a profit növekedését elsősorban az Európai Központi Bank (EKB) alapkamatának emelése támogatta.

Elemzésük szerint  a bevételek közel kétszeres növekedéséhez hozzájárultak a változó kamatozású kamatváltozásokra azonnal reagáló vállalati hitelek kamatai. A kamatok növekedése viszont a kamatköltségek növekedésében is megmutatkozott, amely éves szinten ötszörösére nőtt. 

A bankokat tömörítő szervezet azzal védekezik, hogy így is a negyedik legalacsonyabb a nyereségességük a hazai bankoknak az EU-s összehasonlításban, sőt, idén még különadó is nehezíti majd a mindennapjaikat, amely közel fél milliárd euróba kerül majd.

Az SBA szerint a tőkemegtérülés (ROE) szempontjából a szlovák bankok a negyedik legalacsonyabb ROE-értéket érik el az EU-ban és a legalacsonyabbat a régióban.

A jövedelmezőség összehasonlítása más szlovákiai vagy európai bankszektorokkal jelenleg nem lehetséges, mivel az adatokat később teszik közzé. Reális feltételezés azonban, hogy a jövedelmezőség Szlovákiában más euróövezeti bankokban és szektorokban is növekedni fog.

A másik oldalon a pénzügyminisztérium a tavalyi nyereséget arra használja, hogy igazolja, jogos volt a banki különadó bevezetése. Úgy látják, ez is csak bizonyíték arra, hogy a tárcasértett meg semmilyen szabályt az európai konzultációs kötelezettségre vonatkozóan. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.