2024. február 5., 12:34

Az új kormány szociális intézkedései közül a háztartási energiaárak befagyasztásának a legnagyobb a sikere

A nagyobb politikai stabilitás, kevesebb koalíciós veszekedés, de főleg a szociális biztonság képezték a szociáldemokrata pártok választás előtti kampányának fő pillérét. Mivel közülük ketten jutottak be a kormánykoalícióba, ez természetesen tükröződött a kormány prioritásaiban is, és zöld utat kaptak a szociális intézkedések, mint például a lakossági energiaárak befagyasztása vagy a tizenharmadik nyugdíj bevezetése. De hogyan látják Szlovákiai polgárai ezeket az intézkedéseket, és melyik kapta közülük a legtöbb támogatást?

energiaarak-hu.jpg
Fotó: MTI

A ResSolution társaság oPeniazoch.sk portál számára készített legfrissebb internetes felmérése szerint a szociális intézkedések közül a háztartási energiaárak befagyasztása kapta a legpozitívabb értékelést.

Ezt a valószínűleg mindenkit érintő lépést a válaszadók 54 százaléka támogatja, 22 százalékuk pedig inkább támogatja az energia ilyen jellegű állami támogatását, mint nem.

Ellenkezőleg, az 517 15 évnél idősebb válaszadó mindössze 7 százaléka ellenzi vagy inkább ellenzi az energiaárak befagyasztását. A válaszadók 17 százaléka nem tudott hozzászólni ehhez a kérdéshez, vagy semleges álláspontot képviselt.

Az energiaárak támogatása az infláció csökkentését is elősegítheti

Peter Kažimír, a Szlovák Nemzeti Bank elnöke a lakossági szabályozott energiaárak támogatásáról is nyilatkozott a bank előrejelzésében. Kažimír úgy véli, ez az intézkedés 2024-ben 2,5 százalékra csökkentheti az inflációt, és a háztartásoknak is maradhatna valamivel több anyagi forrásuk, amivel a fogyasztást támogathatnák.

Az viszont kérdéses, hogy az energiaárak hogyan alakulnak majd a következő években, mivel a kormány egyelőre nem fedte fel hosszú távú terveit.

A felmérésben a szociális intézkedések keretében erőteljes támogatást kapott a teljes értékű tizenharmadik nyugdíj bevezetése is, amelynek köszönhetően már idén 606,3 eurót kap minden öregségi nyugdíjas. A válaszadók 51 százaléka határozottan támogatja ezt a lépést, 21 százalék pedig az „inkább támogatom” választ jelölte meg. A 13. nyugdíj a válaszok 10 százalékánál kapott negatív értékelést.

A válaszadók hasonlóan nagy aránya, összesen 68 százaléka támogatja a szülői nyugdíj fenntartását is.

Ez utóbbi vita tárgya volt, különösen a forráskeresés során a teljes értékű tizenharmadik nyugdíj számára. Annak ellenére, hogy az eredeti tervek szerint a szülői nyugdíjat a tizenharmadik nyugdíj javára el kellett volna törölni, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt határozottan ellenezte ennek az intézménynek a megszüntetését, így végül az is érvényben maradt mindennemű változtatás nélkül. A válaszadók mindössze 11 százaléka nem támogatta a felmérésben a szülői nyugdíj megőrzését.

A jelzáloghitelekkel kapcsolatos segítséget valamivel negatívabban ítélik meg

A legkevésbé támogatott szociális intézkedés a jelzáloghitelek kamatának emeléséhez nyújtott segítség. A felmérésben a válaszadók alig több mint fele értékelte pozitívan ezt a lépést, közel negyedük pedig határozottan nem vagy inkább nem támogatja a jelzáloghitelek állami támogatását.

Az igazság azonban az, hogy az említett intézkedések közül a jelzáloghitelek magasabb kamataival kapcsolatos segítség Szlováki polgárainak legkisebb csoportját érinti.

Az intézkedés értelmében csak a két évvel ezelőtti átlagkereset 1,6-szorosát meg nem haladó jövedelemmel rendelkező hitelfelvevők igényelhetnek legfeljebb havi 150 eurós szociális juttatást. Ez havi bruttó 2086 euróra jön ki. Ez a szociális hozzájárulás a lakáshitel eredeti és a jelenlegi törlesztőrészlete közötti különbözet ​​75 százalékát fedezi.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.