2022. január 13., 12:33

Az OECD megfúrhatja a szlovák nyugdíjreformot

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) azt javasolja a szlovák kormánynak, hogy a nyugdíjreform ne tartalmazza a szülői bónuszt - derül ki a gazdasági szervezet a szlovák gazdaságról csütörtökön kiadott jelentéséből.

nyugdíjas
Fotó: unsplash.com

Az OECD legfrissebb jelentése kifejezetten arra fókuszál, miként van felkészülve a szlovák nyugdíjrendszer, a munkaerőpiac és az egészségügyi ellátás a lakosság elöregedésére, ami bizony azt vetíti előre, hogy a következő 30 évben mintegy negyedével csökken a dolgozók száma.

A gazdasági szervezet a demográfiai mutatók gazdaságot befolyásoló hatásának csökkentésére több intézkedést javasol, kezdve a korkedvezményes nyugdíjbavonulás feltételeinek szigorításától egészen a szülői támogatás szabályainak megváltoztatásáig.

Ez utóbbi arra ösztönözné az anyákat, hogy minél hamarább térjenek vissza munkahelyükre.

A jelentés 5%-os gazdasági növekedést jelez előre, a múlt évi 3,2%-os növekedéssel ellentétben. Javaslatuk szerint a kormánynak folytatnia kellene az érintett gazdasági szektorok célzott megsegítését.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.