2024. február 6., 13:52

Az év végén stagnáltak az ingatlanárak

Az ingatlanárak csökkenése 2023 negyedik negyedévében szinte megállt. Az előző negyedévhez képest mindössze 0,2%-kal csökkentek az árak, míg ősszel több mint 2%-os csökkenést könyvelhettünk el - derült ki a Szlovák Nemzeti Bank elemzéséből.

lakas
Fotó: unsplash.com

Az év végén minden hónapban emelkedtek az árak, de összességében ez nem volt elég az előző negyedévi szint eléréséhez. Főleg a lakásárak csökkentek, míg a házak árai emelkedtek - olvasható Roman Vrbovský elemzésében.

Nyitra megyében volt a legjelentősebb az árak visszaesése, éppen ellenkezőleg, az árak leginkább Kassa megyében növekedtek. A 2023-as év egészében átlagosan 6%-kal voltak alacsonyabbak az ingatlanárak, mint 2022-ben.

A lakossági kínálati árak 0,2%-kal csökkentek 2023 negyedik negyedévében az előző negyedévhez képest. Az éves növekedési ütem is lassult, elérte a -8,6%-ot. Az átlagos lakásár 2433 EUR/m2 szinten volt, a harmadik negyedévhez képest 5 EUR/m2-rel alacsonyabb.

Összességében 2023-ban az átlagos ingatlanár közel 159 EUR/m2-rel csökkent, ami 6%-os visszaesésnek felel meg. A fent említett csökkenés több mint 70%-át a Pozsony, a ig további 13%-ot pedig Kassa tette ki. Az év során valamennyi régió negatívan járult hozzá az általános árváltozáshoz.

Az utolsó negyedévben öt régióban csökkentek az ingatlanárak, a maradék háromban viszont emelkedtek. A legjelentősebb csökkenés Nyitra megyében és a Zsolna megyében tapasztalható. Nyitrai megyében a fő okok között az Érsekújvári járásban mért visszaesés, valamint a Nyitrai járásban tapasztalt csökkenés állt.

Az árak növekedése elsősorban Kassa megyében (+3%) és Trencsén megyében (+1,5%) figyelhető meg. A rendelkezésre álló havi statisztikák azt mutatják, hogy az árak valószínűleg szeptemberben értek el mélypontot. Ez a következtetés összefügg az ingatlanhitelek nettó növekedésére vonatkozó havi adatok alakulásával is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.