2022. augusztus 26., 14:46

Az energiaárak emelkedése tönkreteszi a kisvállalkozókat

Nyolceurós kenyér, ötvencentes kifli. Hamarosan akár ez is fogadhat bennünket a boltok pékárupolcai előtt. A végső árakra nehezedő rendkívüli nyomást az energiaárak történelmi csúcsra emelkedése okozza. Nemcsak a pékek, hanem az étteremüzemeltetők is erre hívják fel a figyelmünket.

Ditrói pékség
Fotó: Gergely Imre

Azt állítják, hogy kést szorítottak a torkukhoz. A megnövekedett költségek vagy a magasabb árakban mutatkoznak meg, ami miatt nem lesznek versenyképesek, vagy csődbe mennek, írja a noviny.sk portál.

A magas energiaárakra mindenki ráfizet, aki termel valamit. Különösen a gasztroszektorban reagálnak rá érzékenyen. Nem egy étteremtulajdonos szerint már tegnap is késő volt a cselekvésre.

Az éttermi vállalkozók elkeseredettek, aki azelőtt 1000 eurós számlát fizetett az energiáért, ma 5000 eurót fizet.

„Hol vannak már azok a régi, szép idők, amikor még magunk sütöttük a friss kenyeret és pékárut a vendégeinknek!” – mondja az egyik étteremtulajdonos hozzáfűzve, a nagy megtakarítások ellenére sem tudnak megbirkózni az energiaárak extrém emelkedésével. Az általuk készített kenyér vagy étel árának a jelenlegi energiaárak mellett nagyon gyorsan kellene emelkednie, ami csak a tönkremenetelhez vezető utat jelentené. Arról már nem is beszélve, hogy a hatalmas áremelkedések miatt egyre kevesebb ember jár ma étterembe…

A pékek is kongatják a vészharangot

Azt mondják, az energiaárak miatt eddig elképzelhetetlen magasságokba kell emelniük a kenyér és péksütemény árát. Vagy ami még rosszabb, csőddel fenyegetőznek. A földművelésügyi tárcával tartott megbeszélések szerintük nem hoztak konkrét eredményt.

Azt állítják, ha abbahagyják a kenyérsütést, mint a csehországi kollégáik, ahol már kilenc közepes és nagyobb pékség állította le eddig a termelést, akkor nem lesz, aki megsüsse a kenyeret, hacsak az állam vezetéséért felelős személyek el nem kezdenek majd kenyeret és péksüteményt sütni…

Az energiaárak rendezésével jelenleg intenzíven foglalkozik a gazdasági minisztérium a kormánykabinettel együttműködve. A földművelésügyi minisztérium csak a kormány általi stratégia megfogalmazása után léphet be ebbe a folyamatba”

– közölte a kérdés kapcsán a gazdasági minisztérium szóvivője, Andrej Wallner.

Az ügyben jelenleg legilletékesebbnek számító gazdasági miniszter pedig tegnap visszavonta az energiaválság megoldására tett javaslatát. Így a távozásával kapcsolatos újbóli latolgatástól eltekintve megint nem tudtuk meg, hogyan segíti majd a kormány a szlovákiai kisvállalkozókat és menti meg őket a teljes katasztrófától.

Szem előtt kell tartanunk a problémát, és segíteni kell a pékeket, üvegeseket, gyakorlatilag bárkit. A megoldás nagyon nehéz, de dolgozunk rajta, és remélem, miniszterként is jelezni tudom majd, milyen irányt fogunk követni”

– fogalmazott nem túl sokatmondóan Richard Sulík gazdasági miniszter.

Az árak pedig napról napra emelkednek, olyan magasságokba, ami már nem lehet nyereséges. Az energia árának növekedése példanélküli. Vagy változás történik, vagy tömegesen beadják a kulcsot, mondják a kisvállalkozók.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.