2021. március 15., 12:26

Az elhibázott stratégia még szélesebb körben folytatódik

Dícséretes, hogy a Brüsszelből lépésben érkező oltóanyagok pótlására a kormány alternatív beszerzési forrásokhoz nyúlt. Helyesen, mivel az emberéletek, az egészség megóvása a geopolitikai taktikázást jóval felülmúló alapelv.

Fotó: TASR

Így tesz egyre több EU-tagország. Hiszen a járvány leküzdésére az egész világon ádáz küzdelem, ölre menő verseny zajlik a vakcinákért, az oltóanyagok mihamarabbi és minél szélesebb körű beszerzéséért. Sőt mi több, az EU-tag Olaszországban hamarosan elkezdődik a Szputnyik V vakcina gyártása.

A széles körű oltás sokkal hatékonyabb védekezési módszer, mint a hónapok óta tartó, vég nélküli tesztelés.

A másik oldalon döbbenetes kormányzati rendszerhibákat tapasztalunk. Aktuálisan a szomszédos járásokba nem utazhatunk, csak ha nyomós okunk van rá. Ezzel egyidőben egyre többen utaznak exkluzív országokba: Szomáliába, a Maldív-szigetekre, Zanzibárba vagy a Seychelle-szigetekre.

Csodálkozunk, ha egyre többen hozzák be a dél-afrikai Covid-vírust vagy a még újabb és ritkább vírustörzseket?

A hatékony megelőző gyógyszerek, mint az Ivermectin vagy a Isoprinozin máig sem kaphatók a patikákban. Erről nem a patikusok tehetnek, hiányzik a központi beszerzés.

Szlovákiában 2020 novembere óta kisebb-nagyobb szünetekkel tartó széles körű, társadalmi tesztelés folyamán eddig 14 millió antigéntesztet használtak fel. Miközben nem és nem csökken a súlyos betegek és az elhalálozottak száma.

Hetek óta a megszólalók a járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedések csődjéről beszélnek. Mindhiába.

A széles körű, társadalmi tesztelés során a kormány tovább tetézi az elhibázott lépések sorát. Szinte hihetetlen, mégis igaz: az felhasznált 14 millió antigénteszt után, napirenden van további 35 millió antigénteszt központi beszerzése, kb. 140 millió euró értékben.

Ennyi pénzből talán egy új kórházat is felépíthetnének. Akár speciális, korszerű járványkórházat, ami irtózatosan hiányzik.

Sőt, olyan tesztek beszerzése is várható, amelyekkel a tesztelést az emberek otthonukban maguk is elvégezhetik. A mobil oltóállomásokon vagy a központi foglalási rendszerben eddig a teszteltek adatait felvették, a fertőzöttekről az államigazgatás így azonnal tudomást szerzett.

Ám ha az emberek a tesztelést maguk végzik majd el, a fertőzöttekről az államigazgatás nem szerez tudomást.

Mivel máig sem indult be az e-karantén, az elektronikus nyomon követés, a fertőzöttek élő nyomon követése pedig feltűnően hiányos, a közeljövő korántsem bíztató. Az idősebbek hogyan fogják magukon elvégezni a tesztelést? Lehet így hatékonyan küzdeni a járvánnyal?  Ha már megrögzött teszteléspárti a kormány, miért nem tért át a sokkal pontosabb, megbízhatóbb, gyors és olcsó PCR-tesztekre? Komoly szakmai talány…

Íme egy közvélemény-kutatás eredménye, amely az elmúlt hetekben készült.

A megkérdezett szlovákiai polgárok 75 százaléka úgy véli, a széles körű, társadalmi antigéntesztelés hibás, hatékonynak nem nevezhető módszer, gyorsan el kellene felejteni.

A felmérés másik eredménye: a megkérdezettek 20 százaléka úgy véli, hogy a fals negativitással bíró antigén-teszteléssel meg voltak tévesztve. Mivel úgy gondolták negatívak, nem fertőzöttek ám nem sokkal később kiderült: fertőzöttek voltak és fertőzték környezetüket. Ha tudták volna a valóságot, egészen biztosan másképpen, felelősségteljesen viselkedtek volna.

Döbbenetes, hogy a hibás módszert a kormány folytatni kívánja. Szélesebb körben, mint eddig. Legalábbis a közbeszerzés adatai erre utalnak.

Mindezt 140 millióért, amikor az ország államadóssága egekbe szökik, az egészségügy működőképessége határára, államháztartása pedig lassan a tönk szélére kerül. Mivel az év elejétől a járvány következményeire a vártnál többet költöttek, aktuálisan a költségvetés módosítását, az államadósság jelentős megnövelését fontolgatják. És ez így fog folytatódni. Vajon meddig?

A szerző az MKP szakmai alelnöke

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!