2022. október 18., 18:06

Az EB jóváhagyta a lakosság és a cégek megsegítését az uniós alapokból

Az Európai Bizottság jóváhagyta Szlovákia kérését, hogy a magas energiaárak miatt a felhasználatlan uniós támogatásokból segíthesse a lakosságot és a cégeket – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Veronika Remišová (Za ľudí) befektetésekért, informatizációért és régiófejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes. A Bizottság javaslatát még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

euró, pénzt ad
Fotó: unsplash.com
Illusztrációs felvétel

Szlovákia a kis- és középvállalkozások, valamint a lakosság megsegítésére fordíthatja a 2014-2020-as programozási időszakban fel nem használt forrásokat az uniós alapokból. A cégek megsegítésére sémát dolgoznak ki, mint például a COVID-19 járvány alatti lezárások időszakára, a lakosság pedig energiacsekkeket kaphat.

Az EB az uniós alapok teljes összegének 10 százalékában szabta meg az erre a célra fordítható támogatásokat, ez körülbelül 1,5 milliárd euró. Remišová elmondta, Szlovákia igyekszik elérni, hogy az Európai Parlament ennek duplájára módosítsa az összeget.

„Az EB javaslatát még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ez egyúttal felhívás az Európai Parlamenthez a döntés felgyorsítására” – jelentette ki Remišová.

A végső határidő szerinte az év vége, mert az EP döntése után módosítani kell az operatív programokat és előkészíteni a Szlovákiának szánt pályázatokat. A támogatásokat viszont legkésőbb a jövő év végéig fel kell használni.

Az uniós alapokból és az állami költségvetésből nyújtott segítséget Remišová szerint párhuzamosan készítik elő, hogy optimális esetben egyszerre lehessen fizetni mindkét forrásból a lakosságnak és a cégeknek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.