2022. december 14., 14:39

Az árak rendületlenül tovább nőnek! Az élelmiszerért fizetünk a legtöbbet

A termékek és szolgáltatások árai 2022 novemberében évközi összehasonlításban 15,4 %-kal emelkedtek. Ez még mindig az utóbbi 22 év legmagasabb értéke.

Az egekbe nő?
Fotó: Archívum/ma7
Illusztráció

Az inflációra a legnagyobb hatással még mindig az élelmiszerek árának emelkedése hat, amelyek novemberben 2 százalékkal emelkedtek, amiről a Statisztikai Hivatal tájékoztatott.

A háztartások kiadásaira a legnagyobb hatással a kenyér és gabonafélékből készült termékek árának 1,6 százalékos, valamint a tej, a sajt és a tojás ára is 3,9 százalékkal emelkedett. 1,5 százalékkal nőtt a hús, 1,8 százalékkal pedig a zöldség ára. Az élelmiszerek közül csak a gyümölcs ára csökkent, októberhez képest 1,3 százalékkal.

Jelentősen emelkedett az alkoholos italok és a dohányáru ára, valamint az étkezési szolgáltatások ára is, 1,3 százalékkal.

Az a bevásárlás, ami 2021 novemberében 100 euróba került, az 2022 novemberében már 128 euróba.

Elemzők szerint az idei karácsony a tavalyinál 25 százalékkal kerül majd többe.

Az a karácsonyi bevásárlás, ami tavaly 200 eurót emésztett fel, idén már 256 euróba kerül.

Mi várható 2023-ban?

Az áremelkedés 2023-ban folytatódik. Az energiaárak területén legalább már tisztán látunk, a szabályozásnak köszönhetően.

A villanyáram ára jövőre nem emelkedik a lakosság számára. A gázért és hőszolgáltatásért 15 százalékkal fizetünk többet.

A magasabb energiaköltségek viszont visszaköszönnek a termékek árában.

Ami a jövőt illeti, az infláció továbbra is magas, akár kétszámjegyű is lehet.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.