2021. szeptember 21., 11:34

Automaták, robotok dolgoznak majd a szlovákiai munkavállalók nagy része helyett

Évek óta figyelmeztetnek, hogy a gyártási folyamatok automatizálása, a robotok elterjedése veszélyeztetheti az eddigi munkahelyeket, és ebben a szlovákiai munkavállaló világviszonylatban is a leginkább veszélyeztetettebbek közé tartozik. A robotizációhoz természetesen tőke kell, és olyan iparág, ahol viszonylag hosszú távon is biztosított a piac, ahol számos monoton munkafolyamatot ki lehet váltani. Ilyen az autógyártás, annak beszállítói lánca, és ez Szlovákia gazdaságát jelentősen meghatározza.

robotok
Miért jó a robot?

Nem beszél vissza, nem megy szabadságra, nem betegszik meg, sem ő sem a gyermeke. Arról nem is beszélünk, hogy nagyságrendekkel kevesebb selejtet termel, mint az ember.

Természetesen a robotok is fejlődnek, és egyre megfizethetőbbekké váltak. Míg pár éve még több évben számolták megtérülésüket, mára ez pár hónapra csökkent, természetesen függvényében a mindenkori munkabérnek. A világban egyesek azt jósolják, hogy 2030-ra mintegy 800 millió munkavállalót cserélhetnek le robotra.

Minden józan belátás szerint, Szlovákiában is az elkövetkező években dübörögni fog a gyártási folyamatok automatizálása, és

jelenleg akár a szlovákiai munkahelyek 30-40 százalékának a megszűnését okozhatja.

Az ideiglenesen állomásozó autógyárak 177 ezer embert foglalkoztatnak, és az elemzők szerint itt volna az ideje, hogy a munkavállalóknak olyan munkákra kellene specializálódniuk, amihez szükség van az emberi egyediségre, a pótolhatatlan képességekre.

Ahogy növekednek a munkabérek, úgy növekszik a nyomás az emberek lecserélésére. Nem gondoltuk volna, de Szlovákia a robotizáció mértékét tekintve a világ első húsz állama között van.

A robotok számát százezer munkavállalóra számolják, és 2019-ben ez nálunk 169 volt, amivel a tizenhetedikek voltunk a világon.

Persze az élvonal azért máshol van, a világelső Szingapúrban 918 robot esik százezer munkavállalóra. Összehasonlításképp Németországban 346, USA-ban 288 vagy Finnországban 149 robotot számlálnak százezer munkásra.

Azt is könnyű belátni, hogy a járvány a robotizációt még inkább meggyorsította, hiszen a robot nem kapja el a koronavírust sem. Sokan pedig arra figyelmeztetnek, hogy

a szlovákiai munkavállaló nem igazán flexibilis, alkalmazkodó, már ami a munkaköröket illeti.

Ezért is megalapozott a félelmük a robotizációval szemben. És nem csak az alacsonyabb munkakörökben, a gyártósorok mellett dolgozókat lehet robotokkal helyettesíteni. Veszélyben vannak a magasabb képesítést megkövetelő munkakörök is, amennyiben monoton, folyamatosan ismétlődő munkákról van szó.

A Világgazdasági Fórum szerint 2025-ig 85 millió munkahely fog megszűnni a robotizáció miatt. Ez akár riogatásnak is tűnhet, de mint minden ipari forradalomnál a technológiák bevezetése nem munkanélküliséget okozott, hanem inkább a foglalkoztatottság bővülését. Ezt igazolja a Fórum becslése is, miszerint a jövő technológiákra és innovációkra alapuló gazdaság 95 millió új munkahelyet teremt. Úgy vélik, már ma is a munkafolyamatok 30 százalékát gépek végzik.

Mi volna a jó stratégia?
Tudatosítani kellene, hogy míg az előző generációknál az iskolában megszerzett tudás 26 évre szólt, manapság ez a tudás 4,5 évre szól. Ahogy mondják a most iskolába lépő gyermekek 65 százaléka olyan munkakörben fog elhelyezkedni, amelyek ma még nem is léteznek.

Tehát a mai munkavállalóknak aktívabban kellene hozzáállniuk a munkaerőpiachoz. Például az élethosszig tartó tanulással, mert különben könnyen lehet, hogy a rövid munkanélküliségből könnyen hosszantartó munkanélküliségbe kerülhet.

Tehát,

olyan készségeket kell kialakítani, mint a kritikus gondolkodás, a nem tervezett eseményekre való gyors reagálás vagy képesség a nem releváns információk felkutatására. Nem árt, ha jó kommunikációs és előadói készségekkel bírunk, logikusan gondolkodunk, és hajlandók vagyunk tanulni. A digitális írástudás, az algoritmusok szerinti gondolkodás, szoftverismeret, a kiberbiztonsági tudás, adatelemzés pedig lassan alapkövetelmény lesz.

Viszonylag biztonságban érezhetik magukat az aszisztensek, a tanácsadók, a könyvelők, bár már léteznek könyvelői programok, de a kreatív könyveléshez még mindig kell ember. Tőlük nagyobb biztonságban vannak a tanárok, egészségügyi alkalmazottak, tudósok vállalkozók, programozók, művészek, fodrászok stb. Bár sok eddig felsorolt állás mögé már el kezdték kialakítani a mesterséges intelligenciát felhasználó szoftvereket, igaz ezek többsége csak részfeladatokat vállal át.

A legveszélyeztetettebb munkakörök közé, kétség kívül az összeszerelők, telefonközpontok alkalmazottai, raktárosok, pénztárosok, pékek, kamionsofőrök, fordítók vagy taxisok tartoznak.

Mindenesetre az elkövetkező pár évben arra számíthatunk, hogy az ország fejlettebb részét fogja fenyegetni az automatizáció, ahol magasabbak a fizetések, ahol többen dolgoznak a szolgáltatásokban, ami inkább városiasodott.

A nyugati országrészben a munkahelyek 40 százalékát tartják lecserélhetőnek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.