2021. május 30., 18:23

Átadták Magyarország első illatmúzeumát Pannonhalmán

Átadták az ország első illatmúzeumát a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében vasárnap, a kiállítás az ezeréves bencés szerzetesi gyógynövénykultúrába enged betekintést.

pannonhalmi_illatmuzeum_1
Fotó: MTI

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy akik az elmúlt több mint ezer évben Pannonhalmán éltek és tanítottak, azok minden időben ahhoz járultak hozzá, hogy az ország megmaradjon, hogy Magyarországon "a kereszténység ne csupán kulturális értéktartalom legyen, hanem valós, hitbeli meggyőződés" is álljon mögötte.

Kiemelte, hogy

a főapátság "komoly gazdasági erőt" is képvisel, kétszáz embernek ad munkát, meghatározó része a térségben az idegenforgalomnak és miközben sok száz éves termékeket vezet be a piacra, naprakész üzleti megoldásokkal tud dolgozni.

"Mindaz, ami itt történik, méltó ahhoz a keresztény örökséghez, amelyet Pannonhalma megjelenít" - fogalmazott Gulyás Gergely.

Kiemelte, hogy

a kormány 2010 óta több mint 8 milliárd forinttal támogatta a főapátság építkezéseit, újjáépítését, az illatmúzeum kialakítása pedig egymilliárd forintba került.

Azonban "ha belegondolunk abba, hogy a kommunista állam mit vett el 1945 után az egyházaktól, akár csak Pannonhalmától, akkor szerény jóvátételről beszélnünk csupán"- fűzte hozzá.

pannonhalmi_illatmuzeum_3
Fotó:  MTI

Elmondta, hogy

Pannonhalmának az ezeréves múltja még a kommunista diktatúrát is arra indította, hogy Debrecennel együtt, "ha csak felmutatható látszatként is", de megmaradhassanak az egyházi oktatásban.

A Pannonhalmi Főapátság élt ezzel a lehetőséggel, és olyan diákokat nevelt, akiken keresztül sikerült megőrizni és átmenekíteni a rendszerváltást követő időkre az egyházi oktatást - tette hozzá a miniszter.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, az illatmúzeum kiállításának kurátora azt mondta, hogy

a múzeum egyediségét az adja, hogy idehaza ilyen tartalmakat még nem mutattak be, hozzánk legközelebb Franciaországban található hasonló kiállítás.

Kiemelte, hogy a nemzetközi turisztikai trendeknek megfelelően élményalapú kiállítást hoztak létre, amely a látogatók elé tárja a főapátság hagyományait.

Reményét fejezte ki, hogy unikális szerepet tölt majd be Közép-Európában.

A látogató a tárlaton felfedezheti egyebek mellett azt is, hogy a világ első ismert feljegyzett parfümje magyar volt, amelyet Károly Róbert adott feleségének, Erzsébet királynénak a 14. század első felében

 - mondta Virág Zsolt.

pannonhalmi_illatmuzeum_4
Fotó:  MTI

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát felidézte, hogy

2010-ben nyitották meg a gyógynövényházat, néhány évvel ezelőtt pedig a gyógynövénylepárlót.

Az illatmúzeum pedig jól illeszkedik a főapátság azon elképzelésébe, hogy a felhalmozott tudományos eredmények felhasználásával élővé tegyék a monostori gyógynövény- és gyógyászati kultúrát, és be is mutassák azokat - fűzte hozzá.

A főapát elmondta, hogy a múzeumban betekintést lehet nyerni a feldolgozási technológiákba és a szerzetesi gyógyászati hagyományokba, interaktív módon.

Hozzátette, hogy

a kiállítás során egyebek mellett bele lehet szippantani a monostori gyógyászat öt klasszikus gyógynövényébe, a borsmentába, az orvosi zsályába, a kakukkfűbe, a citromfűbe és a levendulába,

de azok botanikai sajátosságait is fel lehet fedezni, emellett meg lehet tekinteni egy szakramentárium másolatát is, amelyben olyan imádságok és szertartások leírásai szerepnek, amelyekkel korábban a gyógynövényeket áldották meg.

pannonhalmi_illatmuzeum_2
Fotó:  MTI
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.