2022. október 5., 19:36

Áramkiesésekre készül az Európai Unió a tél folyamán

Semmit sem akar alábecsülni az Európai Unió az energiaválsággal kapcsolatban, ezért elővigyázatosságból készül az esetleges európai áramkimaradásokra.

áramszünet elektromos áram
Fotó: pixabay.com

Az uniós tagállamok áramszünetekkel nézhetnek szembe a következő tél során. Európa ugyanis továbbra is energiaválsággal küzd, Brüsszel pedig a legrosszabb forgatókönyvekre is készül – mondta Janez Lenarčič, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős biztosa az RND.de német hírportálnak adott interjújában.

Már a covid-járvány idején megtanultuk, hogy nem elég akkor reagálnunk, amikor már kitört a válság, ezért próbálunk most előrelátóan gondolkodni"

- válaszolta Lenarčič, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős biztosa arra a kérdésre, felkészült-e az Európai Bizottság a télen kialakuló válsághelyzetre.

Janez Lenarčič szerint két forgatókönyvük is van: egy arra az esetre, ha az áramkimaradások csak kis számú tagállamot érintenek, egy pedig arra, ha az uniós országok nagy részét érintik. A második esetben az Uniónak stratégiai tartalékokhoz kellene folyamodnia.

Emellett minden tagállamnak megvan a saját válságterve is, amely prioritások szerint határozza meg, melyik áramfogyasztókat lehet lekapcsolni az áramról. A kritikus infrastruktúra a háztartások mellett például a vízgazdálkodást, az élelmiszeripart és az egészségügyi intézményeket foglalja magában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.