2023. június 2., 09:42

Amerika adóssága: határ a csillagos ég

Az amerikai szenátus csütörtökön elfogadta a Joe Biden elnök által támogatott kétpárti törvényt, amely felemeli az államadósság 31 ezer milliárdos felső határát, és ezzel elkerüli az ország a fizetésképtelenséget.

Amerikai dollár
Ha kevés a dollár, majd nyomtatnak
Fotó: Pixabay

Az adósságplafon megemeléséről a képviselőház már korábban elfogadott egy törvényt, ami lehetővé tenne újabb 1500 milliárd dollár hitel felvételét az állam számára.

A szenátus 63-36 arányban szavazta meg a képviselőház által szerdán elfogadott törvényjavaslatot, miközben a törvényhozók versenyt futottak az idővel a demokraták és a republikánusok közötti hónapok óta tartó pártpolitikai vitákat követően.

A pénzügyminisztérium előzőleg arra figyelmeztetett, hogy június 5-én nem lesz képes kifizetni az összes számláját, ha a kongresszus addig nem lép.

Ma este elkerüljük a fizetésképtelenséget"

- mondta Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője csütörtökön.

Joe Biden amerikai elnök dicsérte, hogy a törvényhozás időben cselekedett. "Ez a kétpárti megállapodás nagy győzelem a gazdaságunk és az amerikai nép számára" - mondta. Hozzátette, hogy a lehető leghamarabb aláírja a megállapodást.

A végső szavazás előtt a szenátorok közel egy tucat módosító indítványt tettek - a hétfői sürgető június 5-i határidőre való tekintettel azonban a késő éjszakai ülésen mindet elutasították.

Ezzel a jogszabállyal 2025. január 1-jéig felfüggesztik a szövetségi hitelfelvétel törvényi korlátozását. A legtöbb más fejlett országgal ellentétben az Egyesült Államok korlátozza a kormány által felvehető adósság összegét, függetlenül a törvényhozás által elkülönített kiadásoktól.

Schumer és republikánus kollégája, Mitch McConnell betartotta ígéretét, hogy mindent megtesznek a Biden és Kevin McCarthy republikánus házelnök által tárgyalt törvényjavaslat felgyorsítása érdekében.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.