lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2024. február 7., 11:13

Akár év közben is módosulhatnak a lakossági energiaárak

A gazdasági tárca nem ellenzi, hogy a Hálózati Iparágak Szabályozási Hivatala (ÚRSO) akár év közben is módosítsa a lakossági és néhány más érzékeny fogyasztó energiaárait. A hivatal abban az esetben módosítja az árakat, ha jelentősen megváltoznak a piacon a villamosenergia-árak paraméterei.

energia
Fotó: unsplash.com

Mária Pavlusík, a gazdasági miniszter szóvivője szerint az ÚRSO a szabályozási törvény értelmében saját kezdeményezésére módosíthatja az árakat, amennyiben a kiadott árhatározatokat érintő gazdasági paraméterek jelentősen megváltoznak.

A háztartásokat az állam védte meg

„Ilyen esetek már többször előfordultak, de ez az ÚRSO önálló döntése, amire a gazdasági minisztériumnak nincs befolyása” – tette hozzá a szóvivő.

A szlovák háztartásokat az energia extrém drágulásától akkor is az állam védte meg, amikor a Szlovák Villamosművekkel 61 eurós megawattóránkénti áramszolgáltatásban egyeztek meg.

Mivel az elektromos áram ára nagyjából a felét teszi ki a végső árnak, a szlovákiai háztartások pénztárcáját nem nagyon érintették az energiapiacok viharos időszakai.

A szabályozási hivatal élni fog hatáskörével

A villamosenergia-piaci helyzet lassan, de biztosan visszatér a válság előtti időszakhoz. De mi történne a háztartási villamosenergia-árakkal, ha az elektromos áram ára a piacokon hirtelen a 61 eurós megawattóránkénti érték alá csökkenne?

Az ÚRSO azt állítja, hogy a 2024-es háztartási villamosenergia-árakat a gazdasági tárca általános gazdasági érdekről szóló határozata alapján állapítják meg, tehát ez inkább a minisztérium hatásköre.

A gazdasági minisztérium egyelőre azonban nem válaszolt a Sita ez irányú kérdéseire.

A szabályozási hivatal ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy szükség esetén nem késlekedik élni a hatáskörével, hogy beavatkozzon az energiaárakba, ha jelentősen megváltoznak azok a gazdasági paraméterek, amelyeket az ár meghatározása és jóváhagyása során alapul.

Változások a másodlagos jogszabályokban

Amint azt Radoslav Igaz, az ÚRSO szóvivője a továbbiakban hozzátette, a PXE energiatőzsdén a határidős termékek napi árának aktuális értékei azonban nem mutatják a 61 eurós megawattóránkénti átlagár alá csökkenést ebben az időszakban.

A szabályozási hivatal ugyanakkor a villamosenergia-szolgáltatás árszabályozása terén is kiterjedt másodlagos jogszabályi változtatásokat készít elő, amelyek a következő időszakra, azaz 2025-től módosítják a szabályozási keretet”

– jelentette ki Igaz.

Továbbra is érvényes tehát, hogy a háztartások idén is annyit fizetnek az áramért, mint tavaly. Ezen csak a még kedvezőbb villamosenergia-piaci árak változtathatnak, majd ezt követően a Hálózati Iparágak Szabályozási Hivatala és nem utolsósorban a gazdasági minisztérium.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.