2021. március 31., 13:37

A Szlovák Nemzeti Bank idén 5 százalékos gazdasági növekedést vár

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) arra számít, hogy a szlovák gazdaság idén 5%-os ütemben fog növekedni. Ezt Peter Kažimír, az NBS kormányzója nyilatkozta szerdán a szlovák gazdasági és monetáris fejlődés tavaszi kiadványáról tartott sajtótájékoztatón. A jegybank arra is számít, hogy Szlovákia ez év végére elérheti a gazdaság válság előtti szintjét.

Fotó: TASR

Kažimír megjegyezte, hogy a bizonytalanság jelenleg kisebb, mint egy évvel ezelőtt, és minden további lockdown kisebb negatív hatást jelent az ország gazdaságára.

A bonyolult első negyedév ellenére a jegybanknál meglehetősen pozitívan és nagyon optimistán látjuk szlovák gazdaság fejlődését”

 - mondta a jegybankelnök.

Az előrejelzés még gyorsabb növekedést feltételez a következő évben, mértéke akár 5,6% is lehet.”

Kažimír szerint

a jegybank optimizmusa a külföldi keresletből fakad, éppen ellenkezőleg, a belső fogyasztással viszont problémák vannak.

De még itt is úgy gondoljuk, hogy az intézkedések enyhítése után az emberek hajlandóak lesznek többet költeni”

- mondta a kormányzó.

A munkaerőpiacot illetően Kažimír elmondta, hogy szolid állapotban marad.

A munkaerőpiac továbbra is elég ellenálló”

- mondta, hozzátéve, hogy az állam támogatási intézkedései segítettek ebben. Idén azonban nem várható nagyobb fellendülés.

A jegybank még a foglalkoztatás további csökkenésére is számít. A foglalkoztatás valószínűleg a jövő év elején fog ismét emelkedni.

Hozzá kell tenni, hogy a munkaerő termelékenységének növekedése teret enged a tisztességes bérnövekedésnek, ami becslésünk szerint ebben az évben 5%-os lesz, és ez a szám az elkövetkező években is nagyon hasonló lesz”

- mondta Kažimír, hozzátéve, hogy erre hat a bázikus hatás, vagyis, az emberek többet fognak dolgozni, mint az előző években.

Ódor Lajos a jegybank alelnöke megjegyezte, hogy az NBS előrejelzése három feltételezésen alapul. Szerinte:

Szlovákiának elsősorban a húsvétot kell túlélnie, a második előfeltétel az oltások, a harmadik pedig a túlzott optimizmus elkerülését jelenti a COVID-19 csökkenő pozitivitási számaival szemben.”

Ódor szerint a fogyasztást nagyban befolyásolja, hogy a háztartások rendelkeznek-e elegendő jövedelemmel. Szerinte, ha a jövedelem elegendő, akkor az a kérdés, hogy az emberek miért spórolják meg ezt a pénzt ahelyett, hogy elköltenék.

Az NBS megállapította, hogy az úgynevezett halasztott megtakarítások meghaladják a spórolásokat a rosszabb idők várásával kapcsolatos aggodalmak miatt.

Mivel a halasztott megtakarítások a boltok lezárása esetében merülnek fel, a jegybank arra számít, hogy ennek a pénznek egy része az intézkedések enyhítése után visszaforog a gazdaságba.

Megosztás
Címkék