2021. szeptember 30., 15:02

A Slovalco korlátozza az alumíniumgyártást a magas energiaárak miatt

A Slovalco vállalat a elektromos áram nagykereskedelmi magas ára miatt korlátozza a termelését, és ha a helyzet nem változik, akkor a jövőben a teljes leállás is szóba jöhet. Boris Kollár, a parlament elnöke csütörtökön, Garamszentkereszten kompenzációt ígért az iparvállalatoknak a Környezetvédelmi Alapból.

aluminium
Fotó: TASR

Slovalco alumíniumgyárában 226 kohó van, amiből már 14-et leállítottak, és a társaság további 11-et készül leállítani.

A gyártás ellehetetlenüléséhez szerintük, az elektromos áram magas börzei ára, a drága CO2 kvóták, és az elégtelen állami kompenzációk vezettek. A vállalat vezetése szerint a jelenlegi helyzet egyelőre nincs hatással a foglalkoztatottságra, viszont,

ha a helyzet nem változik akkor a jövő év második félévében le kell állítaniuk a termelést, ami 500 közvetlenül és kétezer közvetetten kapcsolódó munkahelyet érint.

A vállalat vezetősége elmondta, hogy az idei évre még hosszú távú szerződésük él az áramszolgáltatásra. A következő évre viszonylag elfogadható áron sikerült elektromos áramot veniük, de csak a szükségleteik 80 százalékáig. A vállalat költségeinek 40-60 százalékát az elektromos energiára fordítják.

Boriss Kollár szerint a Slovalco leállása katasztrofális hatásokkal járna az egész régióra, így a helyzetet a környezetvédelmi alapból jövő kompenzációval lehetne oldani. A vállalatok ugyanis az áramfelhasználásuk alapján jelentős összegeket fizetnek az alapba, viszont, ha az áramár mértéktelenül növekszik, akkor a vállalatok veszteségessé válnak. Így azt, amit az ipar a Környezetvédelmi Alapba befizetett, abból most visszaadjon az iparnak az alap. Ezt a javaslatát a legközelebbi koalíciós tanácson veti fel.

A Slovalco igazgatótanácsának elnöke Ola Saeter elmondta, hogy

nem kívánnak többet, mint egyforma feltételeket a versenyközegben, azt mint máshol Európában. Hogy ugyanazok legyenek a keretfeltételek, mintt amilyenek a cseh, szlovén, német vagy norvég konkurenseiknél tapasztalnak.

Azt is leszögezte, hogy

a vállalat megküzd a piaci kilengésekkel, de a hosszú távon nem képes kitartani az egyenlőtlen keretfeltételek fennmaradásával.

A vállalat kifejezte azt is, hogy a CO2 kvóták ára a duplájára növekedett, ami tovább növeli az energiaköltségeket. Szerintük az sem vezet jóra, hogy az állam 500 millió euró bevételhez jut a kvóták eladásából, és ebből csak 3 millió eurót juttat vissza a vállalatoknak különböző kompenzációk címén.

Slovalco az egyetlen alumíniumgyártó Szlovákiában. Jelenleg az alumínium újrafeldolgozásával foglalkozik, amely sokkal környezetkímélőbb, mint az alumínium timföldből való elsődleges előállítása. A vállalat többségi tulajdonosa a Norsk Hydro világcég, kisebbségi tulajdonosa a Penta Investments.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.