lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2024. február 3., 15:11

A polgárok több mint fele tett gazdasági jellegű újévi fogadalmat. Vajon be is tartják?

Szlovákia lakosságának több mint fele tett gazdasági jellegű újévi fogadalmat - derül ki a 365. bank felméréséből. A megkérdezettek többsége havi szinten többet szeretne spórolni, illetve kevesebbet költeni, kevesebb, mint 9 százalékuk pedig befektetésbe kezdene. Ugyan még csak február eleje van, de jelentős részük már most feladta újévi fogadalmát.

Vajon sikerülni fog?
Illusztráció
Fotó: Facebook

A gazdasági jellegű elmérés szerint Szlovákia lakosainak 41%-a tett újévi fogadalmat,

miszerint a jövőben többet szeretne havonta félretenni az eddig megszokott összegnél, míg a megkérdezetettek 35%-a ezután kevesebbet költene. További 12% döntött úgy, hogy legalább hat fizetésnyi pénzügyi tartalékot hozna létre. A spórolásra szánt összeg egy részét csupán a megkérdezettek 9%-a fektetné be.

„A megtakarításhoz képest még mindig viszonylag kevesen adják a fejüket befektetésre, miközben ezzel a megtakarítás valódi felértékelődését lehet elérni. A havi fizetés tizede mellett, amelyet tartalékképzésre kellene fordítani, további ötödöt befektetésre és meghatározott célra tervezett megtakarításra kellene felhasználni” – mondta Linda Valko Gáliková, a bank PR-menedzsere.

A megtakarítások tervezett havi összege is széles palettán mozog.

A felmérés szerint a megkérdezettek 32 százaléka mindössze 50 euró összegig tervez havonta spórolni, 29% tervei szerint 100 euró összeget tenne félre havonta. Az ennél magasabb havi pénztartalékot félretenni tervezők a megkérdezettek 14 százalékát teszik ki.

„Egy 1450 euró átlagkeresetű ember vastartaléka körülbelül 6 ezer euró. Ez pedig a kétszerese annak, amekkora megtakarításai vannak az átlagembernek.

Az emberek mintegy 66%-nak csupán 3 ezer euróig van pénzügyi tartaléka,

ami nem elegendő váratlan, tartós keresőképtelenség esetén“ - mutatott rá Valko Gáliková.

A felmérés szerint a pénzügyi cél kitűzése melletti eltökéltség részben lanyhult:

az emberek mintegy ötöde néhány héttel a fogadalom megtétele után lemondott tervéről;

24 százalékuk 45-53 év közötti. Az újévi pénzügyi fogadalmak megtartásában egyelőre úgy tűnik, a leginkább kitartók a harmincasok, az újévi fogadalmakat mindössze 12%-kuk adta fel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.