2022. október 5., 15:28

A pénzügyminiszter elmondta, hogy mi várható, ha nem fogadják el a költségvetést!

Igor Matovič pénzügyminiszter nem lát okot arra, hogy lemondjon abban az esetben, ha nem fogadja el a parlament a jövő évi költségvetést.

Igor Matovič
Fotó: TASR

A tárcavezetőt kedden sikertelenül próbálta leváltani az ellenzék, s úgy tűnik véleménye is megváltozott miután az SaS terve a pozíciójából való elmozdításra nem sikerült. 

Szerdán már úgy nyilatkozott, ha a költségvetési tervezet a 2023-as évre vonatkozóan nem kap majd 76 szavazatot, akkor költségvetési provizóriummal indulhat majd a jövő év. Ebben az esetben a tanároknak és az egészségügyi dolgozóknak formálisan ugyan növekedne a bérük, de azok kifizetésére nem volna forrás.

A miniszter néhány héttel korábban még úgy nyilatkozott, ha a költségvetés nem kap bizalmat, akkor akár előrehozott választások is elképzelhető.

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter menesztésére  kedden 73 képviselő szavazott a jelenevő 124-ből. Leváltásához a képviselők egyszerű többségének szavazatára lett volna szükség.

A leváltás ellen szavaztak az OĽANO képviselői, de a párt 10 képviselője nem vett részt a szavazáson. Matovič leváltására szavaztak a Smer-SD és az SaS képviselői, Martin Klus (SaS) kivételével, aki nem volt jelen. A Sme rodina képviselői szintén a leváltás ellen szavaztak vagy tartózkodtak, illetve nem nyomták meg a jelenléti gombot.

A leváltásra szavaztak a Hlas-SD, a Republika és az ĽSNS képviselői is, továbbá Miroslav Kollár és Tomáš Valášek (mindkettő független). Nem vett részt a szavazáson Štefan Kuffa, Filip Kuffa, Tomáš Taraba, valamint Katarína Hatráková, továbbá a Za ľudí képviselői.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.