2019. december 14., 13:41

A Nemzeti Bank szerint Szlovákia közelít az EU-s átlaghoz

Többéves stagnálás után 2018-ban Szlovákia, teljesítmény, termelékenység és árak szempontjából ismét közelített Európai Unió átlagához. Az elkövetkező években mérsékelt ütemben fog folytatódni az EU-átlaghoz való közeledésünk.  A szlovákiai régiók közötti különbségek elsősorban a munkaerőpiacon csökkentek. Minderről a Szlovák Nemzeti Bankközelmúltbeli elemzése ad számot.

Szlovák Nemzeti Bank
Fotó: TASR

Szerintük az életszínvonalunk 2018-ban az EU átlagának 78% -ára emelkedett. Ez 1,7 százalékponttal magasabb, mint az előző évi. A szlovák bruttó hazai termék (GDP) 4,1% -kal nőtt tavaly, míg az EU egésze 0,6% -kal. A nemzeti bank reményei szerint Szlovákiában 2021-re az életszínvonal megközelíti az EU átlagának 80% -át. Ezzel fokozatosan felzárkózunk a gazdagabb országokhoz.

Az elemzés szerint a munkatermelékenység szempontjából is közeledünk az EU-hoz. Idén a termelékenység 1,2 százalékponttal nőtt, az uniós átlag 83% -ra. Az EU átlaga is 0,5% -kal nőtt. Tavaly a szlovákiai foglalkoztatás is gyorsabban nőtt, mint az EU átlaga. Míg Szlovákiában ez 2% -os növekedést mutat, addig az európai átlag 1,6%. Az átlagos reálbér tavaly 3,6% -kal, és ez év első felében 5,8% -kal emelkedett. Szlovákiai munkanélküliségi ráta szintén az EU átlaga alá került (SK-6,5% vs. EU- 6,8%).

A nemzeti bank is észre vette, hogy Szlovákia a nemzetközi versenyképességi mutatói évről évre romlanak, ami miatt a jövőben a lassabb fejlődésre lehet számítani.

A Doing Business féle rangsorban, amely az üzleti környezet minőségét szondázza, Szlovákia három helyet hátrébb csúszva a 42. pozíciót foglalta el. A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi rangsorában szintén a 42. vagyunk, itt csak egy helyet rontottunk.

Az elemzés megállapítja, hogy bár több mutatóban közelítünk az EU-s átleghoz, de lemaradunk az üzleti környezet minőségének javításában.

A Szlovákiai régiós egyenlőtlenségek tekintetében a tanulmány kiemeli, hogy csökkentek a különbségek a munkanélküliség területén, és az átlagos nominális béreknél. A válság utáni évekkel összehasonlítva, a régiók munkanélküliségeinek különbsége a felére csökkent, és harmadára annak a különbségnek, amit az ezredfordulón tapasztaltunk. A jegybank is kiemeli, hogy Szlovákia még mindig magas régiós egyenlőtlenségekkel bír, mind a munkapiacon, mind a gazdasági teljesítményben.

Megosztás
Címkék