2022. június 6., 12:24

A németek már olcsóbban tankolnak, mint mi. Radikálisan csökkentették a benzinárakat

A gépjárművezetők már kétségbeesettek. Az üzemanyagárak történelmi rekordokat döngetnek, és az áremelkedésnek még koránt sincs vége. A németek és a csehek azonban megpróbálják ezt a tendenciát megfordítani a jövedéki adó csökkentésével. Már mindkét országban olcsóbban tankolnak, mint Szlovákiában.

benzinkút tankolás
Fotó: TASR

Május utolsó napján még átlagosan két euró tizenöt centért tankoltak a német autósok, ez még a helyi fizetések figyelembevételével is jelentős terhet jelentett ez a családi költségvetésben. Berlin ezért úgy döntött, hogy június 1-jétől három hónapra csökkenti a jövedéki adót, írja a tvnoviny.sk.

Több benzinkút azonnal reagált erre, és az árak jelentősen csökkentek, bizonyos esetekben akár 35 centtel is literenként.

A német autósok most átlagosan 1,80-ért tankolhatnak. Az intézkedések bevezetése után a gázolaj is 1,80 euróba kerül Németországban. Az üzemanyagok mellett egy negyedévre olcsóbb lett a regionális közlekedés is. Az ország egész területén érvényes havijegy most kilenc euróba kerül.

A szlovák kormány is csökkentené az árakat, egyelőre azonban csak a veszekedésig jutottak

A csehek is a németekéhez hasonló lépésre szánták el magukat. Júniustól csökkentették ott is a jövedéki adót, ám nyugati szomszéduktól eltérően náluk csak szépségtapaszról van szó. A gyakorlatban ugyanis a benzinárak 1,87 euróról átlagosan 1,80-ra csökkentek. Gázolaj is hasonló árfekvésben kapható Csehországban.

A szlovákiai gépjárművezető szemszögéből nézve a németek és a csehek most olcsóbban tankolnak náluk. Szlovákiában a benzin ára literenként átlagosan 1,86 eurós szinten mozog, a gázolaj még mindig olcsóbb, annak literje 1,75 euró.

​A szlovák kormány is fontolgatja az üzemanyagárak csökkentését, egyelőre azonban gátolják azt a politikai nézeteltérések a kérdésben. A kormánykabinet eddig jóváhagyta az olcsó orosz olaj további megadóztatását, ám a koalíciós SaS hozzájárulása nélkül. A döntő a parlamenti szavazás lesz, azt azonban elhalasztották a júniusi ülésre, mert Richard Sulík az áfa 20-ról 8 százalékra való csökkentését akarja kompenzálni a befolyt pénzen. A gyakorlatban ez azonnali, közel 20 centes áresést jelentene.

Igor Matovič erre úgy reagált, hogy az Európai Bizottság szerint ilyen mértékű áfacsökkentés nem lehetséges, még ha a lengyelek meg is tették ezt februárban.

Sulík ezért szeretne kivételt kilobbizni Brüsszelben. Amennyiben nem jár sikerrel, az SaS jövedéki adó csökkentését javasolja. Az eredményt hamarosan megtudjuk.

Akár 2 euró egy liter benzinért

Az üzemanyagárak nemcsak egy-két hete emelkednek, hanem több hónapja. Ennek oka a világgazdaság fellendülése a koronavírus-járvány után, miközben az ukrajnai háború és az ezzel együtt elfogadott szankciók is felgyorsították az árak emelkedését. Hiszen csak Szlovákiában 40 centtel drágult literenként január óta az üzemanyagár.

Ráadásul most az a valós forgatókönyv is fenyeget, hogy ismét emelkedni fognak az árak, amit az Európai Unió által elrendelt embargó okoz az orosz olajjal szemben.

A szakértők becslése szerint literenként akár két euróra is megemelkedhet az üzemanyag ára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.