2021. november 20., 10:43

A munkanélküliség csökkenése hamarosan megállhat

Szlovákiában 6,79 százalékra csökkent az októberi regisztrált munkanélküliségi ráta. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy ez szeptemberhez képest 0,3 százalékpontos csökkenést jelent. A munkanélküliek száma hetedik hónapja csökken. Az elemzők azonban úgy vélik, hogy ez a csökkenés hamarosan megállhat, vagy legalábbis lelassul.

munkanélküliség - illusztráció
Fotó: TASR

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) kiigazított adatai szerint az októberi munkanélküliségi ráta 7,7 százalék volt.

A munkaügyi kirendeltségeken a munkanélküliek száma így mintegy 4000 fővel csökkent.

Az NBS Valuta, Statisztikai és Kutatási Főosztályának elemzői gyorskommentárjukban leszögezték, hogy a munkaügyi kirendeltségeken továbbra is nagyobb a kiáramlás, mint a regisztrált munkanélküliek beáramlása.

A tendencia azonban csökkenőben van, egyre csökken a munkaügyi kirendeltségen újonnan jelentkezők, nyugdíjba vonulók vagy máshol dolgozók száma"

 - mondták az elemzők.

A főosztály felhívta a figyelmet arra, hogy a statisztikák szerint a legtöbb érkező  az üzleti életből, a közlekedésből és az adminisztrációból jött. A betöltetlen állások száma azonban továbbra is magas. Kismértékben csökkent októberben a foglalkoztatott külföldiek száma is.

A foglalkoztatási hangulat, valamint a munkanélküliséggel kapcsolatos várakozások a következő időszakban valószínűleg a munkanélküliek számának csökkenő tendenciájának megtorpanására utalnak

 - mondták az ÚMS elemzői.

Hasonlóan vélekedett az UniCredit Bank elemzője, Ľubomír Koršňák is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi járványhullámban átmenetileg "lefagyhat" a munkaerőpiac, vagy fokozatosan – szintén átmenetileg – lassulhat a munkanélküliség csökkenése.

Hangsúlyozta azonban, hogy valószínűleg a működőképesebb állami támogatásnak és a vállalkozók körében tapasztalható kisebb pániknak köszönhetően a jelenlegi járványhullámban már nem lesz észrevehető az elbocsátások növekedését.

Emlékeztetett arra is, hogy a szlovákiai munkaerőpiac fő problémája továbbra is a betöltetlen állások regionális megoszlása.

Míg Pozsonyban és Nagyszombat megyében a munkaügyi kirendeltségek több betöltetlen állást tartanak nyilván, mint a munkanélkülit, addig Kelet-Szlovákiában még mindig körülbelül kilenc-tíz ember vár egy-egy állásra.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.