2021. április 27., 10:06

A múlt heti nyitás után megtöbbszöröződött a ruhaneműk és lábbelik forgalma

A múlt heti járványügyi intézkedések enyhítése után a boltok is nyithattak, természetes, hogy a megnövekedett internetes forgalomhoz jelentősen hozzátettek a kőboltok, hiszen más úgy vásárolni, mikor megfoghatjuk a portékát. A nulla közeli állapotról való elmozdulást számszerűsítették: A ruhanemű és lábbelik forgalma megháromszorozódott az előző hetihez képest, és az üzletek kártyás termináljain 24-szer több forgalom jelent meg.

sorbanállás boltok
Fotó: azor.sk

Matej Horňák a Szlovák Takarékpénztár elemzője a fenti jelenséghez azt is hozzátette, hogy

természetesen ezzel az online bevásárlások ezekben a kategóriákban 42%-kal estek.

Szerinte a vásárlási láz is benne van a hirtelen emelkedésben, mindenki igyekszik bepótolni az elmaradt vásárlásokat. A szabadidős tevékenységet szolgáló áruk, vagy a háztartási kellékeknél is hasonló folyamatokat figyeltek meg, bár itt a kártyás fizetések csak 100-120 százalékkal növekedtek, és az online forgalom is csak harmadával esett vissza.

Elmondása szerint a folyamatos oltás és a második hullám leszálló ága ösztönzi az emberek utazási vágyát is, és a felépülés első jeleit rögzíthettük.

Az árukért az előző hetihez képest 15%-kal többet fizettünk, de ez még mindig elmarad a járvány előtti forgalomtól.

Horňák  szerint,

Nagyobb fizetési volumenre számíthatunk az éttermekben és kávézókban is, ahol a héten kezdődtek a jelentősebb enyhítések a teraszok megnyitásával.

A megfigyelt kategóriákban a járvány előtti szintet jelenleg az élelmiszerek, szabadidős cikkek vagy bútorok és háztartási felszerelések forgalma közelítik. Az éttermek, kávézók, a tömegközlekedés és az idegenforgalom - tehát a leginkább érintett ágazatok, amelyek a vásárlók fizikai jelenlétét igénylik - jelentős kiesést szedtek össze a járvány előtti forgalomhoz képest, a pandémia második hulláma kezdetén (szeptember /október) bevezetett korlátozásoknak köszönhetően.

Az intézkedések enyhítése jelentős lendületet jelenthet a gazdaság más területei számára, de ezek egy része továbbra is szigorú korlátozások alatt áll, például tömeges rendezvények, kultúra vagy részben turizmus.

Ez az enyhülés azonban fontos lépés a háztartások fogyasztásának helyreállítása felé, amely az első negyedévben erőteljesen csökkent, és ez várhatóan egész évben negatívan befolyásolja majd a GDP növekedését. Előrejelzésünk szerint a szlovák GDP 4%-os növekedést ér el, de jelentős kockázatokkal, mint járványhullám újabb visszatérése vagy oltóanyag-ellátás akadozása 

- tette hozzá az elemző.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!