2022. december 29., 17:16

A magas infláció ellen nem segítenek a banki megtakarítások

A szlovák kormány december közepén megbukott, s mindez nincs jó hatással a gazdasági kilátásokra sem, legalábbis a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) legújabb elemzése szerint.

pénz euro
Fotó: pixabay.com
Képünk illusztráció.

Ennek következtetései alapján ugyanis nem csak jövőre marad magas az infláció, szám szerint 10 százalék körül, hanem még 2024-ben is 8,7 százalékkal romlik majd az euró vásárlóértéke. Az NBS elemzése alapján 2025-ben kezdődhet el a javulás, amikor már csak 3,6 százalék lenne az infláció.

Ebben a helyzetben, a folyamatos drágulás mellett a legszegényebbek mellett a középréteg sincs könnyű helyzetben, mert a kisebb megtakarítások, amelyeket a bankokban őriznek, ugyancsak jelentősen vesztenek az értékükből. A banki kamatlábak ugyanis átlagban 1,07 százalékot érnek el a kisebb banki spórolások esetén, így könnyen kiszámítható, mekkora az értékvesztésük reál értékben egy év alatt.

A szlovákiai családok számára ezért nagy kérdés, hogy a dráguló lakáshitelek mellett mikor kezdenek a bankok a betétek esetén is kamatlábat emelni, mert a kettő igazából kéz a kézben kellene járjon, természetesen azt is figyelembe véve, hogy a hitelek mindig drágábbak lesznek, mint a betétek kamatozása.

Erre viszont egyelőre kevés esély van, mert még a 10 ezer eurónál magasabb betétek esetében is a legjobb ajánlat csak 2,3 százalékos éves kamatláb, amely még a jövő évi adatokat elnézve is több mint 7 százalékos értékvesztést jelent. 

A kialakult gazdasági helyzet megoldása nagyon fontos lesz már csak olyan szempontból is, hogy a pénzpiacon ne következzenek be nagy változások, amikor is a polgárok a bizonytalanság miatt a betéteket kiveszik, mert az komoly hatásokkal járna az egész piac számára. Ebben a kérdésben fontos volna a kormány és a központi bank közös, legalább információs fellépése, de egyelőre úgy tűnik, a politika saját magával van elfoglalva.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.