2020. július 15., 11:56
Frissítve: 04:43

A kormány bemutatta a félmilliárd eurós szociális csomagját

A kormánykoalíció 500 millió eurós intézkedéscsomagot terjesztett elő az emberek megsegítésére. 

Fotó: TASR

Ennek részeként a következő évtől bevezetnék a terhesség 4. hónapjától járó terhességi ellátást, illetve a csomag számol a 13. nyugdíjjal vagy a gyógyszerek társfinanszírozásának csökkentésével.

Ezen felül ingyenes helyi tömegközlekedést vezetne be a gyermekek és az idősek, valamint a súlyos fogyatékossággal élők számára.

Igor Matovič miniszterelnök (OĽaNO) kijelentette, hogy a kormány ezzel a csomaggal teljesíti ígéretét, és véleménye szerint a szociális támogatásnak célzottaknak kell lennie.

A kormányfő elmondta, hogy a nem várt koronavírus-járvány miatti gazdasági válság ellenére segíteni kell a leggyengébbeknek és a veszélyeztetetteknek. Ezért az alábbi intézkedéseket vezetik be:

  1. Terhességi ellátás/ösztöndíj a terhesség 4. hónapjától
  2. Ingyenes tömegközlekedés autóbuszokon, vonatokon, a városi járatokon gyermekek, diákok, nyugdíjasok és kerekes székkel utazók számára
  3. A 6 éves kor alatti gyermekek, nyugdíjasok és fogyatékkal élők gyógyszereire vonatkozó társfinanszírozás megszüntetése
  4. Tizenharmadik nyugdíj
  5. A 15 év alatti gyermekek számára az ingyenes ebéd helyett kettős adókedvezményt vezetnek be

Igor Matovič az első két intézkedést azzal a kérdőíves megkérdezés eredményeivel indokolta, amelyet még a választások előtt bonyolított le az OĽaNO.

Az első intézkedés alapján a következő év januárjától a terhesség 4. hónapjától azoknak a várandós anyáknak, akik anyasági ellátásra jogosultak, havi 200 euró járulék jár az anyasági vagy szülői járulék folyósításának kezdetéig. Ezzel az intézkedéssel az abortuszok számát is szeretnék csökkenteni. A 18 év feletti diáklányok ezt a támogatást, mint ösztöndíjat kapnák meg.

A második intézkedéssel azt szeretnék orvosolni, hogy számos olyan járás van, ahol nem járnak vonatok, tehát az ingyenes közlekedést a diákok és a nyugdíjasok számára kiterjesztik az autóbuszokra illetve a városi járatokra.

Erre a két intézkedésre mintegy 150-160 millió euró költséggel számolnak.

A harmadik intézkedést - a 6 éves kor alatti gyermekek, nyugdíjasok és fogyatékkal élők gyógyszereire vonatkozó társfinanszírozás megszüntetését -  Boris Kollár (Sme rodina) mutatta be, amely szerinte az egyik kulcstémája volt a választási kampánynak.

A 13. nyugdíjról Milan Krajniak, munkaügyi miniszter szólt, aki elmondta, hogy a javaslatot ágazatközi egyeztetésre küldik. Az intézkedés 146 ezer nyugdíjast érint, és a tervek szerint minél kevesebb valakinek a nyugdíja, annál nagyobb lesz a 13. juttatás.

A legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők 300 eurót kapnának, az ezer euró feletti nyugdíjjal rendelkezők pedig 50 eurót.

A gyermekek után járó adóbónuszt Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes mutatta be.

Ezzel az adóbónusz a duplájára növekedne, azaz minden 15 év alatti gyermek után 273 euróval több maradna a családoknál.

Remišová elmondta azt is, hogy családtámogatásokban Szlovákia jelentősen elmaradt a szomszédaitól, és startlakások kialakítását tervezik a fiatal családosoknak.

Richard Sulík gazdasági miniszter mutatta be a tanulóknak járó ingyenes ebédek megszüntetését, mert szerinte ez nem volt hatékony intézkedés. Helyette vezetik be a családok támogatását az adóbónuszon keresztül, amivel az ingyenebédekre szánt pénzt egyenesen a családoknál hagyják. A legszegényebb rétegek gyermekei számára a közétkeztetés továbbra is majdnem ingyenes marad. Sulík kifejezte örömét, hogy sikerült a költségvetésben tíz százalék költségtakarítást elérni a minisztériumok és közhivatalok bérköltségeinél illetve az áru és szolgáltatások beszerzéseinél, és ezt most a polgároknak adják.

Az intézkedések 2021 januárjában lépnek életbe, kivéve a 13. nyugdíjat, azt még az idén fizetnék ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.