2020. november 24., 15:47

A Jaguar beperli a Volkswagent, a pozsonyi gyár megszívhatja

A Jaguar Land Rover (JLR) arra kéri az amerikai hatóságokat, hogy függesszék fel a Volkswagen legfontosabb járműveinek behozatalát, mivel szerintük megsértették a szellemi tulajdon védelmét. Ezzel veszélybe kerül a terepjárók Szlovákiából történő kivitele.

Veszélyben van a pozsonyi Volkswagen gyár legjövedelmezőbb járműveinek exportja az egyik legnépszerűbb piacra. A Jaguar Land Rover brit autógyártó a múlt hét végén panaszt nyújtott be az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságához. Követeli a német konszerntermékek tengerentúli behozatalának blokkolását. Ezek elsősorban a Porsche, a Lamborghini, az Audi és a Volkswagen terepjárói.

A Jaguar szerint illegálisan használták fel a Terrain Response technológiát a brit gyártó kutatóműhelyéből. Ennek a rendszernek az a feladata, hogy felismerje a különböző utakat és terepeket, amelyek egyenlőtlenségeit későbbiekben kompenzálja.

Cégünk igyekszik megvédeni működését azoktól a vállalatoktól, amelyek szabadalmi jogot sértő termékeket hoztak az amerikai piacra. Ezek a termékek bármilyen licenc nélkül tartalmazzák a JLR által kifejlesztett technológiát, amelyet szabadalom védett 

- mondta panaszában Matthew Moore, a Jaguar Land Rover ügyvédje.

A „szlovák” modellek

Ez a rendszer kulcsfontosságú elemként szolgál, különösen a Jaguar F-Pace és a Land Rover Discovery esetében. A második járművet az Egyesült Királyságban, Solihule-ban gyártják, és Nyitrán is legördülnek a gyártósorról.

A rosszabb az azonban a vállalat véleménye szerint, hogy a prémium és luxus kategóriájú Lamborghini Urus, Audi A6 Allroad, e-tron, Q5, Q7 és Q8, valamint a Volkswagen Touareg, a Tiguan és a Porsche Cayenne is illegálisan vannak vele felszerelve.

A Cayenne, Touareg, Q7 és Q8 modelleket a világon egyedül a pozsonyi gyárban gyártják, amelynek az USA piaca a harmadik legfontosabb piac. A legfrissebb, 2019-es éves jelentés szerint az ottani ügyfelek hozták az összeladások 12 százalékát. A több mint 10,5 milliárdos bevételeknél ez meghaladja az 1,8 milliárd eurót is.

A JLR sikeres beadványa esetében, az amerikai hatóságok betilthatnák az érintett járművek behozatalát.

Ha ilyen helyzet állna elő, a szlovákiai üzem egy ideig szenvedhet. A vállalat minden bizonnyal az exportnak az alternatív piacra történő allokálására összpontosít 

- állapítja meg Capital Markets pénzügyi elemzője Adam Hrdlička.Hozzáteszi, hogy valószínűleg a wolfsburgi anyaválalattal együtt igyekszik erősíteni az értékesítést és a jelenlétet a stratégiailag fontos Kínában és Nyugat-Európában. Szakértők szerint a brit gyártóval kötött megállapodás szintén lehetséges megoldás a szerzői jogok megsértésének elismerése esetén. A pozsonyi gyár egyelőre nem kommentálta a csoport ügyeit.

Az ítélet még odébb van

Az USA piaca nemcsak a szlovákiai működés szempontjából fontos, hanem az egész anyavállalat számára is, amely jelentősen szenvedne, ha a Jaguar panasza sikerrel járna.

Összességében a csoport termelésének 17 százaléka kerül az Egyesült Államokba, ami évente csaknem 700 000 darab, elsősorban luxusjárművek. Ez éves szinten 43 milliárd eurós exportot jelent, amely a járványok és mindenekelőtt a elektromosokra való áttérés idején jelentősen hiányozna.

A brit autógyártó panaszával, amely mögött az indiai óriás TATA Motors áll, jelenleg az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága foglalkozik, amely az olyan tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal kapcsolatos panaszokat vizsgálja, mint például a szabadalmi jogok megsértése. A hatáskörébe nem tartozik a bírság kiszabása és a pénzügyi ellentételezésről való döntés. Hatalma van azonban, hogy megakadályozza a jogsértő termékek bejutását az Egyesült Államokba.

Az amerikai médiák azt állítják, hogy a szabadalmak tulajdonosai inkább ehhez az intézményhez fordulnak, mint a bírósághoz. A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság gyorsabban kivizsgálja.

A következő 15-18 hónapban várható az ítélet arról, hogy lesz-e újabb botránya Wolfsburgnak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.