2023. november 28., 11:40

A héten megkezdődik a nyugdíjasok számára a rendkívüli juttatás folyósítása

A 300 eurós rendkívüli egyszeri juttatást, amit a parlament az eredeti 13. nyugdíjon kívül még jóváhagyott a nyugdíjasoknak, 2023. december 1-jétől kezdi kifizetni a Szociális Biztosító.

euro készpénz
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pixabay

Az egyszeri juttatást csaknem 1,5 millió nyugdíjellátásban részesülő kapja meg a szokásos kifizetési napján. A másfél millió nyugdíjas közül majdnem egy millió kétszázezer a rendes öregségi nyugdíjban részesülők száma, akik megkapják a rendkívüli juttatást, több mint 17 ezer közülük a korengedményes nyugdíjas, a többit a rokkantsági, árvasági, özvegyi vagy egyéb nyugdíjban részesülők teszik ki.

A Szociális Biztosító úgy határozta meg a kifizetést, hogy legkésőbb 2023. december 20-áig minden nyugdíjas megkapja az említett juttatást,

így azok, akiknek a hónap 22-ei és 24-ei napja a kifizetési dátumuk, korábban megkapják azt. A Szociális Biztosító tájékoztatása szerint az érintetteknek külön rendszerben fizetik ki a juttatást.

A rendkívüli juttatást nem kell igényelni, a kifizetését a Szociális Biztosító automatikusan biztosítja”

– tájékoztat a biztosító szóvivője, Martin Kontúr. A 300 eurós rendkívüli juttatást a nyugdíjasok a bankszámlájukra kapják meg, azok pedig, akik készpénzben kapják a nyugdíjukat, a decemberi nyugdíjukkal együtt a postán vehetik át.

Hasonlóképpen, legkésőbb 2023. december 20-ig azok a nyugdíjasok is megkapják a 300 eurót, akiknek 2023 decemberében ítéli meg a Szociális Biztosító a nyugdíjukat

– és még nem biztosított a rendszeres havi nyugdíjuk kifizetése.

Azok a nyugdíjasok, akiknek az Európai Gazdasági Térség egyik államába vagy a Svájci Államszövetségbe utalják a nyugdíjukat, a Szociális Biztosító a rendkívüli juttatást külön fizeti ki 2023 decemberében, azaz nem a decemberi havi nyugdíjukkal egy időben. Ebben az esetben is legkésőbb 2023. december 20-áig kifizetik a rendkívüli juttatást.​

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.