2022. november 17., 16:31

A háztartások 90 százaléka fél az áremeléstől

Eddig is úgy tűnt, hogy az emberek jó része tart a jövőtől. Most viszont az Intrum Slovakia 1000 megkérdezett bevonásával készült felméréséből ki is derül, hogy az emberek csaknem 90 százaléka fél az élelmiszerek és az energia árának emelésétől. Mindössze 2 százalék nyilatkozott úgy, hogy nincs rájuk hatással az infláció.

Pénz
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

A háztartások döntő többségének költségvetésére negatívan hat az infláció. Még azok is, akiket a koronavírus-járvány nem érintett, manapság már a bőrükön érzik az infláció hatását.

Teljesen érthető, hogy a sokéves alacsony infláció után az árak és kamatok megugrása mély pesszimizmust idéz elő sokaknál, ha a jövőre gondolnak, jegyezte meg az Intrum Slovakia igazgatója, Martin Musil.

A fiatalabb fogyasztók növekvő költségeik fedezésére gyakran alkalmazzák a „most megvenni és később megfizetni” taktikát. Ez meglehetősen nyugtalanító trend, ami a jövőben hatalmas adósságproblémákat okozhat.

Az is kiderült a felmérésből, hogy az emberek döntő része arra számít, a magas infláció makacsul ki fog tartani a következő években is. Ez pedig arra enged következtetni, hogy kevesen bíznak abban, a kormány képes lesz kordában tartani az árakat.

Az ársokk természetesen jelentős hatással lesz a fogyasztók kiadásainak struktúrájára, megnő a fizetőképtelenség, nem tudnak majd minden számlát kifizetni.

A vállalkozók pedig nyomás alá kerülnek, mivel az alkalmazottak fizetésemeléseket követelnek, tette hozzá az igazgató.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.