2023. február 8., 16:31

A háború kitörése óta nem volt ilyen olcsó a gázolaj

Megint olcsóbb lett a gázolaj. Ahelyett, hogy felemelték volna az előzetesen jelzett két euróig, váratlanul olcsóbb lett. Január közepe óta már hat centtel csökkent az ára.

gázolaj nafta üzemanyag
Illusztrációs felvétel
Fotó: ttnews.com

A múlt év végén a közelgő februári embargó kapcsán az elemzők még egyetértettek abban, hogy a gázolaj ára emelkedni fog. Az óvatos becslésektől kezdve, amelyek azt jelezték, hogy az ára egészen 1,70 euróig kúszik fel, olyan sötét forgatókönyvek is születtek, amelyek szerint egy liter gázolaj akár két euróba is kerülhet.

Ehelyett január közepéig hozzá sem nyúltak a benzinkutasok a gázolaj árához, miközben átlagosan 1,62 euróba került.

Majd jött egy fordulópont, de egészen más, mint amire a szakemberek számítottak. A gázolaj ugyanis valamivel olcsóbb lett.

Az elmúlt három hétben egy hét alatt kétszer is átírták a gázolaj-árlistáikat a benzinkutasok. A benzin és a dízel közötti tizenkét centes különbség tehát eltűnt. Múlt péntek óta pedig hosszú hónapok után megint drágább a benzin, átlagosan két centtel, mint a gázolaj.

Múlt szombaton (január 4-én) és ma (január 8-án) megint olcsóbbak lettek az üzemanyagok.

A gázolaj jelenleg az 1,57 eurós szinten tartja magát, utoljára körülbelül egy éve tankoltak ennyiért a gépjárművezetők, mielőtt kitört az ukrajnai háború. A benzin ára pedig szorosan az 1,60 eurós szinten van.

Az elemzők szerint az olcsóbb gázolaj annak köszönhető, hogy Európa jól felkészült a február 5-én életbe lépett orosz embargóra.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.