2022. június 12., 19:33

A Goldman Sachs elemzői szerint a mostanihoz képest akár 20%-kal is drágulhat a nyersolaj ára

A Goldman Sachs befektetési bank elemzői szerint nyárra akár 140 dollárra is emelkedhet a nyersolaj hordónkénti ára.

Kőolaj - illusztráció
Fotó: TASR

A piac mozgásait követő szakemberek szerint tulajdonképpen csak néhány hét kérdése, hogy a típusától függően nagyjából 120-125 dollárnyi olajár elérje, sőt meghaladja a 140 dollárt. A szakértők ez szerint ezt részben

az orosz kitermelés intenzitásának csökkenése, részben pedig Kína olajigényének fokozatos emelkedése okozza. 

Mivel egyébként is lassult a kitermelés, készlethiány van a piacon, így könnyen belátható, keresleti piac alakul ki, amely óhatatlanul áremelkedéssel jár. A nyári hónapokban ez különösen észrevehető, hiszen ekkor az üzemanyag-igény is jócskán megnő - írja az Insider magazin.

A Golman Sachs szakemberei szerint a jelenleg hordónként 121,93 dollárba Brent-típusú olaj a nyár közepére 140, sőt akár 145-150 dollárba is kerülhet majd.

Ami még nagyobb baj, hogy a finomítók kapacitása is véges a háború miatt átalakuló olajpiacon, így a fogyasztói árak akár a 160 dolláros nyersolajárnak megfelelő szinten is alakulhatnak. 

Az Egyesült Államokban soha korábban nem látott drágulás jött, ott egy gallon benzin ára lassan eléri az öt dollárt, ami minden idők legmagasabb árát jelenti. Az elemzők szerint a drágulás tartósnak tűnik, hiába esik majd vissza a fogyasztás az elszálló árak miatt, az képtelen lesz kompenzálni más hatásokat, így az olajár várhatóan nem csökken majd a kereslet csökkenésével párhuzamosan.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.