2021. november 4., 12:03

A franciák elengedték a fogva tartott brit halászhajót

Szabadon engedték a brit Cornelis-Gert Jan halászhajót, amelyet egy hete foglaltak le a francia hatóságok. A hajó legénységét azzal gyanúsították, hogy engedély nélkül fogtak ki két tonna tengeri halat francia vizekből. A kapitány végül bizonyította, hogy a korábban bevont engedélyét visszakapta, a roueni bíróság ezért engedte szabadon a hajót és személyzetét.

francia brit halászati vita
Fotó: DPA

A francia kormány szóvivője, Gabriel Attal szerint azt várják az Egyesült Királyságtól, tartsa tiszteletben a Brexit-megállapodást, amelyről négy hosszú éven keresztül tárgyaltak, mielőtt aláírták. Mint minden nemzetközi megállapodásnak, úgy ennek is minden részletét be kell tartani, így a halászati engedélyekről szóló megállapodást is.

A két ország korábban megegyezett egymással, hogy engedélyeket adnak ki a másik fél halászhajóinak a felségvizeiken történő halászatra, ez azonban akadozik. A brit hatóságok eddig jóval kevesebb engedélyt adtak ki, mint amennyire a franciák igényt tartanának. A franciák ezért azzal fenyegetőznek, hogy brit halászhajók többé nem rakhatják ki rakományaikat francia kikötőkben, amennyiben a brit hatóságok nem adnak ki több engedélyt francia halászati cégeknek.

Franciaország utoljára a csütörtöki napot szabta meg határidőként a britek számára.

Tárgyalni fognak

David Frost brit Brexit-minisztert csütörtökre Párizsba várják, hogy Clément Beaune francia európai ügyekért felelős miniszterrel tárgyaljon az Egyesült Királyság és Franciaország között folyamatban lévő halászati ​​vitáról.

A francia kormány azt állítja, több, a francia halászok által kért halászati ​​engedélyt nem hagytak jóvá, és azzal vádolja az Egyesült Királyságot, hogy nem tartotta tiszteletben az ország végleges kilépése előtt megkötött megállapodást.

Az Európai Unióval kötött Brexit utáni megállapodás szerint a halászok továbbra is használhatják a brit vizeket, ha engedélyt kapnak, de bizonyítaniuk kell, hogy korábban is ott halásztak.

Párizs azonban azt állítja, a brit vizeken halászó francia hajók nagy része kisvállalkozás, amely nem feltétlenül rendelkezik azzal a technológiával, amely bizonyítani tudja, hogy évek óta járt a brit vizeken.

A vita során Franciaország azzal fenyegetőzött, hogy bezárja kikötőit egyes brit hajók elől, fokozza az Egyesült Királyságból érkező áruk vámellenőrzését, és megszakítja Jersey szigetének áramellátását, amely a brit korona önálló része.

Az Egyesült Királyság határozottan tagadta a vádat, és "kiábrándítónak és aránytalannak" minősítette a francia fenyegetéseket. Azzal is érvelt, hogy ha Franciaország továbblép a fenyegetéseivel, azzal megsértené a Brexit-kilépési megállapodást.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.