2023. május 27., 19:14

A drága hitelek veszélyeztetik Európa gazdaságát

A korábbi várakozásoktól eltérően úgy tűnik, már nem az energiaárak jelentik a legnagyobb veszélyt Európa gazdaságára, hanem a folyamatosan dráguló hitelek.

válságkezelés - gazdaság

A gazdasági fejlődés egyik alapfeltétele, hogy a hitelek elérhetőek legyen a vállalatok számára, de az Európai Központi Bank a növekvő infláció miatt már többször emelte az alapkamatlábat. Ez azt hozta magával, hogy a lakáshitelek mellett más hiteltípusok is egyre kevésbé elérhetők a magasabb kamatlábak miatt, s ezzel együtt a feltételek is szigorodtak, így kevesebb szereplő tudja finanszírozni terveit.

Ez a jelenség az ingatlanvásárlásokat idehaza is megállította, de ennél nagyobb gondot jelent a gazdasági folyamatok szempontjából, hogy az üzleti szféra is megérezte a változást. Méghozzá az adatok alapján már Németországban is, amely nem csak Szlovákia, hanem az egész Európai Unió gazdasága szempontjából is kulcsfontosságú. Az viszont egyértelmű, ha valóban visszaesés jellemezné a német ipart, akkor annak hatásai nálunk még erőteljesebbek lennének.

Egyelőre a trendeket csak vállalati szinten érzékelik az elemzők, s a német gazdaságot irányítók továbbra is növekedést várnak ebben az évben, de a tendenciák egyértelműek. A ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) hat hónapra előretekintő németországi gazdasági hangulatindexe mínusz 10,7 pontra, idei mélypontjára csökkent májusban az áprilisi 4,1 pontról. A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója is idei mélypontjára csökkent májusban: mínusz 9,4 pontra süllyedt a várt mínusz 1,0 pont helyett az előző havi 6,4 pontról.

Az Európai Központi Bank utoljára május elején 25 bázisponttal emelte meg a három irányadó eurókamatot. A központi bank akkor hangsúlyozta, hogy a túl magas inflációs kilátások miatt volt szükség megemelni a kamatokat. Az infláció enyhült ugyan az elmúlt hónapokban, de az árak emelkedése felé ható inflációs nyomás továbbra is túl erős. szerintük, kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a gazdaságokra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.