2020. október 6., 16:10

A Cargo vasúti társaság csődközelben – 500 alkalmazottat bocsájtana el

A Cargo vasúti társaság radikális átalakítás híján három éven belül csődbe jutna, tette közzé a mai nap a sajtótájékoztatóján. Az elbocsátások mellett segíthetne, ha a közúti forgalomról a teherszállítást sikerülne a vasútra terelni, illetve segíthet még a vagyon egy részének eladása.

A fuvarozó szerint a ZSSK Cargo a jelenleginél lényegesen nagyobb szállítási mennyiségre van beállítva. A hatékony működéshez kevesebb, mint 4000 alkalmazottra van szüksége, jelenleg viszont csaknem 5000 alkalmazottja van.

Szembe kellett néznünk az igazsággal: vagy radikális, bár nagyon kellemetlen intézkedéseket foganatosítunk, vagy a cég három éven belül eladósodik és csődbe jut

– mondja Roman Gono, az igazgatóság elnöke.

Sajnos több száz kollégánktól kell búcsúznunk a fennmaradó több ezer munkahely megmentése érdekében. Ennek fő oka a kohászati ​​termékek áruszállításának csökkenése és a probléma megoldásának elhalasztása 2018-tól. November elsejétől az év végéig 490 alkalmazott távozik tőlünk

– mondta Gono.

A távozó alkalmazottak hét havi fizetésnek megfelelő végkielégítésben részesülnek, a ledolgozott évek számától függően.

Felajánlották az elbocsátottaknak az áthelyezés lehetőségét Szlovákia nyugati részére, ahol a vállalatnak több betöltetlen állása van.

A szállítóvállalat bevételei folyamatosan csökkennek. Míg 2018-ban 250 millió eurós szinten voltak, addig idén 190 millió euróra számítanak.  Az átszervezés után a vállalatnak a vezetés becslései szerint 2023-ban válhatna nyereségessé.

A ZSSK Cargo, ellentétben a ZSSK-val, a nemzeti fuvarozóval, nem része az állami költségvetésnek, és a kezdetektől függetlenül gazdálkodik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.