magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. szeptember 10., 08:32

A benzin ára már csaknem annyi, mint az ukrajnai háború kezdetén

A benzinkutasok ismét átírták az üzemanyagárakat. A benzinért egy hét után ismét kevesebbet fizetünk. Majdnem annyit, mint a háború elején. Március közepe óta most a legolcsóbb. Rossz hír viszont, hogy még jobban kinyílt az árolló az üzemanyagárak között.

201608011019500.uzemanyag01.jpg

A benzin ára újabb 3 centtel csökkent. Nyár eleje óta, amikor elérte a plafont, már csaknem 30 centtel fizetünk kevesebbet érte. Egy 50 literes üzemanyag-tartály esetén a tankolás 15 euróval kevesebbe kerül.

A tavalyi áraktól viszont még messze járunk, ahhoz még további 30 centes árcsökkentés kellene.

Akinek dízeles kocsija van, az rosszabbul jár, hiszen az átmeneti csökkenés után, augusztusban ismét megindult felfele a gázolaj ára. Félő, hogy egyhamar meg sem áll, mivel a szakértők szerint a hideg évszakban nagyobb iránta a kereslet.

Ennek eredménye, hogy jelentős, soha nem tapasztalt árkülönbség – 18 cent – mutatkozik a benzin és gázolaj ára között.

Az már látni, hogy a gázolaj árának alakulása nem túl biztató, a benzin esetében azonban nehéz jósolni. Nehéz előrejelezni, milyen irányban alakul a helyzet a nemzetközi piacon. A szakértők szerint az energiapiacon uralkodó feszült helyzetben nemigen várható további árcsökkenés.

Ha a gazdaságok recesszióba esnének, akkor más lenne a helyzet. Az orosz kőolaj árának maximalizálása, amire a G7-ek, a világ legfejlettebb államai a múlt hét végén elszánták magukat, szintén komoly hatással lehet az üzemanyagárakra.

Nehéz még előre látni, hogy alakul a helyzet a következő hónapokban, de ha az orosz olaj „kiesne” a világpiacról, akkor az üzemanyagárak alaposan meglódulnának. Mi több, történelmi rekordokat döntögethetnének. Akár több mint 2 euróba kis kerülhetne a benzin literje.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.